Wybrałem sprzęt, pierwsze zacieranie. Oceńcie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Inco
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.05
    • 33

    Wybrałem sprzęt, pierwsze zacieranie. Oceńcie

    Witam,

    Na początek co chce kupić ze sprzętu:

    fermentator z kranikiem
    fermentator zwykły
    1kg pirosiarczynu
    0,1kg OXI
    balingometr
    2 rurki fermentacyjne
    zaworek grawitacyjny
    3kg glukozy
    kapsle
    kapslownica stołowa
    miarka do cukru
    płyn lugola

    Pierwsza warka z puszki:
    brewkit india pale ale

    Druga warke zacieram, przepis znalaziony na browar.biz :

    Słody:
    4 kg pilzneński
    1 kg monachijski

    Chmiel:
    Marynka 80 g

    Zacieranie:
    40 minut 61-63 stopnie
    20 minut 71-73 stopnie

    Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja

    Gotowanie 60 minut
    Chmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcem

    Drożdze S04 (daje całą paczke na 20l)

    Próbę jodową robić w przedziale 71-73 w ciągu tych 20 minut i jak nie bedzie pozytywna to trzymać dalej w tej samej temperaturze?

    Mile widziane uwagi, wszakże dopiero zaczynam.
  • howser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.03
    • 103

    #2
    Przydałby się jeszcze termometr, wąż silikonowy do przelewania, a do warki z zacieraniem - filtr z oplotu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez howser; 2013-06-20, 09:00.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #3
      Glukoza zbędna, z piro to zaszalałeś
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Inco
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.05
        • 33

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser Wyświetlenie odpowiedzi
        Przydałby się jeszcze termometr, wąż silikonowy do przelewania, a do warki z zacieraniem - filtr z oplotu.
        termometr mam taki duży do paseryzacji i taki mały , można powiedzieć kuchenny, wąż silikonowy kupie u siebie na miejscu, jak zrobic filtr z oplotu mam ogarnięte, ale to też kupie u siebie na miejscu

        co do piro - znalazłem 1kg za 15zł, będzie na zaś.

        mam jeszcze pytanie, ile może polezec ześrutowany słód?

        Comment

        • Tulipan
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.06
          • 19

          #5
          Proszę bardzo : http://www.browar.biz/artykuly.php?id=148

          Comment

          • Inco
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.05
            • 33

            #6
            Mam jeszcze pytanie, która z tych kapslownic będzie lepsza :



            czy




            czy




            Różnica w cenie niewielka, na którą się zdecydować?
            Ostatnia zmiana dokonana przez Inco; 2013-06-20, 12:12.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

              #7
              Zamów tam gdzie będziesz zamawiać pozostałe składniki by nie ponosić dodatkowtch kosztów za przesyłkę
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Inco Wyświetlenie odpowiedzi
                mam jeszcze pytanie, ile może polezec ześrutowany słód?
                Zdarzyło mi się ześrutować słody i dopiero po 8 miesiącach warzyć, żadnych ujemnych skutków nie zauważyłem.
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • Inco
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.05
                  • 33

                  #9
                  Mam pytanie, bo jak widać można nawet schrzanić sprawe robiąc piwko z brewkitu :

                  Zrobiłem piwo z brewkita, uwodniłem drożdze w szklance , wlałem do fermentatora i wymieszałem z rozpędu. Dopiero później przeczytałem że drożdza należy rozsypać na powierzchni piwka.

                  Będzie coś z tego, czy drożdze nie zaczną pracować?

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #10
                    O ile zachowałeś czystość, to zrobiłeś tak jak powinieneś.

                    Comment

                    • Inco
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.05
                      • 33

                      #11
                      Czystość myślę że została zachowana.

                      To jak to jest, rozsypuje się na powierzchni i to opada czy lepiej dodać do szklanki wody, poczekać aż opadnie , dodać do brzeczki i wymieszać?

                      Blg na poziomie 11 mi wyszło.

                      Emocje są

                      Comment


                      • #12

                        Lepsza bedzie stołowa

                        Comment

                        • jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Inco Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czystość myślę że została zachowana.

                          To jak to jest, rozsypuje się na powierzchni i to opada czy lepiej dodać do szklanki wody, poczekać aż opadnie , dodać do brzeczki i wymieszać?

                          Blg na poziomie 11 mi wyszło.

                          Emocje są
                          Możesz zamieszać gdy rozsypiesz. Nie zaleca się tego robić, bo można w ten sposób dzikusy do drożdży wprowadzić. Tylko dlatego lepiej tego unikać. Gdy dodasz brzeczki, tak jak piszesz, to już nie mieszaj, drożdże tylko czekają na taką gratkę, ani się obejrzysz jak zaczną piankę tworzyć na powierzchni.
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Inco Wyświetlenie odpowiedzi
                            (...)dodać do szklanki wody, poczekać aż opadnie , dodać do brzeczki i wymieszać?
                            To jest prawidłowy sposób, inne to tylko jak tego nie można wykonać.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Inco
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.05
                              • 33

                              #15
                              Kolejne pytanie:

                              W jakiej temperaturze wody rozpuszczacie pirosiarczyn sodu?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X