Witam,
w najbliższą sobotę mam zamiar zrobić swoją pierwszą warkę z ekstraktów słodowych, a dokładniej zestaw z BA - Prawdziwe Ale. Mam kilka pytań i proszę Was o pomoc .
Uzbierałem ok 50 butelek, pomyślałem że mógłbym od razu zrobić zamiast 20 l - ok 25 litrów. Oprócz ekstraktów słodowych dokupiłem 3x esktrakt suchy po 500g (light, superlight, ciemny). Gdybym dodał ok 750 g zwiększyłbym blg o ok 3 do powiedzmy 15 (wg info z BA 250 g zwiększa blg o 1 na warce 20 litrów). Dodając 5 litrów wody powinienem wyjść na ok 12 blg. Czy ma to sens? Czy piwo nie straci na tym? Ciekawi mnie tez kwestia drożdży, czy są one "odmierzone" co do warki na 20 l, czy poradzą sobie z większą ilością piwa? Mam tu na myśli możliwe granaty, w przypadku słabego odfermentowania... Proszę Was o odpowiedź i dodatkowe porady. Z góry dziękuję!
Mariusz
w najbliższą sobotę mam zamiar zrobić swoją pierwszą warkę z ekstraktów słodowych, a dokładniej zestaw z BA - Prawdziwe Ale. Mam kilka pytań i proszę Was o pomoc .
Uzbierałem ok 50 butelek, pomyślałem że mógłbym od razu zrobić zamiast 20 l - ok 25 litrów. Oprócz ekstraktów słodowych dokupiłem 3x esktrakt suchy po 500g (light, superlight, ciemny). Gdybym dodał ok 750 g zwiększyłbym blg o ok 3 do powiedzmy 15 (wg info z BA 250 g zwiększa blg o 1 na warce 20 litrów). Dodając 5 litrów wody powinienem wyjść na ok 12 blg. Czy ma to sens? Czy piwo nie straci na tym? Ciekawi mnie tez kwestia drożdży, czy są one "odmierzone" co do warki na 20 l, czy poradzą sobie z większą ilością piwa? Mam tu na myśli możliwe granaty, w przypadku słabego odfermentowania... Proszę Was o odpowiedź i dodatkowe porady. Z góry dziękuję!
Mariusz
Comment