Witajcie, późna już pora, zeszło mi znacznie dłużej niż planowałem.
W zasadzie wszystko przebiegło idealnie poza jedną sprawą i nie daje mi to spokoju.
Warzyłem zestaw z pewnego sklepu wg dołączonej instrukcji,
13l wody w 68st, już po 30 min negatywna próba jodowa, ale grzałem cała godzinkę, przez cały czas idealnie trzymając temp. Do wysładzania 15 l wody o temp ok 78 st, wlewana systematycznie na talerz, po litrze tak by utrzymać ciągle ten sam poziom brzeczki w filtratorze.
I tu pojawia się problem, na koniec leciała woda 0st Blg,
wyszło za mało brzeczki, gdyż po dodaniu już po chmieleniu dodatkowych 2 litrów ponad to co w instrukcji, otrzymałem 19l blg 14.
Gotowane było na bardzo małym ogniu pod pod przykryciem więc raczej nie odparowało więcej niż powinno.
Boję się że piwo może być mocno ściągające w związku z takim wysładzaniem
ale próbowałem i końcowej brzeczki i całości i nie czuć ściągania, jakie jest ryzyko?
Druga sprawa, która mnie zastanawia to to czy zestaw ten jest dobrze skomponowany
z tego co czytałem to powinno zostać przynajmniej 2st blg w końcowej brzeczce, gdybym na czas zareagował i przestał wysładzać przy 2st blg to wtedy bym nie osiągnął tych 13, na które zestaw został przygotowany.
Jak oceniacie ten zestaw, wszystko z nim ok, czy za mało słodów?
I czy przypadkiem nie powinno być tak, że w instrukcji powinna być mniejsza ilość wody do wysładzania. czy może zbyt 'dobrze'(skutecznie) wysłodziłem ilością wody, którą ktoś mniej przykładający się by wysłodził tak, że zostało by te 2 st blg?
Piwko powędrowało do piwnicy 18st z drożdżami Fermentis US-05
za 9 dni zlewam na cichą, na 7 dni z 25gr cascade też w piwnicy.
Zestaw na 20l 13st blg
Słód Pale ale 2kg
Słód Wiedeński 1kg
Słód Monachijski 1kg
Słod Crystal 150 0,3kg
Chmiel Cascade 115+25 na cichą
W zasadzie wszystko przebiegło idealnie poza jedną sprawą i nie daje mi to spokoju.
Warzyłem zestaw z pewnego sklepu wg dołączonej instrukcji,
13l wody w 68st, już po 30 min negatywna próba jodowa, ale grzałem cała godzinkę, przez cały czas idealnie trzymając temp. Do wysładzania 15 l wody o temp ok 78 st, wlewana systematycznie na talerz, po litrze tak by utrzymać ciągle ten sam poziom brzeczki w filtratorze.
I tu pojawia się problem, na koniec leciała woda 0st Blg,
wyszło za mało brzeczki, gdyż po dodaniu już po chmieleniu dodatkowych 2 litrów ponad to co w instrukcji, otrzymałem 19l blg 14.
Gotowane było na bardzo małym ogniu pod pod przykryciem więc raczej nie odparowało więcej niż powinno.
Boję się że piwo może być mocno ściągające w związku z takim wysładzaniem
ale próbowałem i końcowej brzeczki i całości i nie czuć ściągania, jakie jest ryzyko?
Druga sprawa, która mnie zastanawia to to czy zestaw ten jest dobrze skomponowany
z tego co czytałem to powinno zostać przynajmniej 2st blg w końcowej brzeczce, gdybym na czas zareagował i przestał wysładzać przy 2st blg to wtedy bym nie osiągnął tych 13, na które zestaw został przygotowany.
Jak oceniacie ten zestaw, wszystko z nim ok, czy za mało słodów?
I czy przypadkiem nie powinno być tak, że w instrukcji powinna być mniejsza ilość wody do wysładzania. czy może zbyt 'dobrze'(skutecznie) wysłodziłem ilością wody, którą ktoś mniej przykładający się by wysłodził tak, że zostało by te 2 st blg?
Piwko powędrowało do piwnicy 18st z drożdżami Fermentis US-05
za 9 dni zlewam na cichą, na 7 dni z 25gr cascade też w piwnicy.
Zestaw na 20l 13st blg
Słód Pale ale 2kg
Słód Wiedeński 1kg
Słód Monachijski 1kg
Słod Crystal 150 0,3kg
Chmiel Cascade 115+25 na cichą
Comment