Uwarzlyem pierwsze piwo, kilka pytań

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcinmicha
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.06
    • 6

    #1

    Uwarzlyem pierwsze piwo, kilka pytań

    Witajcie, późna już pora, zeszło mi znacznie dłużej niż planowałem.
    W zasadzie wszystko przebiegło idealnie poza jedną sprawą i nie daje mi to spokoju.
    Warzyłem zestaw z pewnego sklepu wg dołączonej instrukcji,
    13l wody w 68st, już po 30 min negatywna próba jodowa, ale grzałem cała godzinkę, przez cały czas idealnie trzymając temp. Do wysładzania 15 l wody o temp ok 78 st, wlewana systematycznie na talerz, po litrze tak by utrzymać ciągle ten sam poziom brzeczki w filtratorze.

    I tu pojawia się problem, na koniec leciała woda 0st Blg,
    wyszło za mało brzeczki, gdyż po dodaniu już po chmieleniu dodatkowych 2 litrów ponad to co w instrukcji, otrzymałem 19l blg 14.
    Gotowane było na bardzo małym ogniu pod pod przykryciem więc raczej nie odparowało więcej niż powinno.
    Boję się że piwo może być mocno ściągające w związku z takim wysładzaniem
    ale próbowałem i końcowej brzeczki i całości i nie czuć ściągania, jakie jest ryzyko?

    Druga sprawa, która mnie zastanawia to to czy zestaw ten jest dobrze skomponowany
    z tego co czytałem to powinno zostać przynajmniej 2st blg w końcowej brzeczce, gdybym na czas zareagował i przestał wysładzać przy 2st blg to wtedy bym nie osiągnął tych 13, na które zestaw został przygotowany.
    Jak oceniacie ten zestaw, wszystko z nim ok, czy za mało słodów?
    I czy przypadkiem nie powinno być tak, że w instrukcji powinna być mniejsza ilość wody do wysładzania. czy może zbyt 'dobrze'(skutecznie) wysłodziłem ilością wody, którą ktoś mniej przykładający się by wysłodził tak, że zostało by te 2 st blg?

    Piwko powędrowało do piwnicy 18st z drożdżami Fermentis US-05
    za 9 dni zlewam na cichą, na 7 dni z 25gr cascade też w piwnicy.

    Zestaw na 20l 13st blg
    Słód Pale ale 2kg
    Słód Wiedeński 1kg
    Słód Monachijski 1kg
    Słod Crystal 150 0,3kg
    Chmiel Cascade 115+25 na cichą
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    W jakiej temp mierzyłeś te 0 blg?
    By wyciągnąć te 20l 13 blg to trzeba się namęczyć
    Ten zestaw to wersja optymistyczna
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • marcinmicha
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.06
      • 6

      #3
      Tu może być pies pogrzebany, o ile pomiar 14 blg był po chłodzeniu w 20st to 0 chyba w cieplejszym.
      Czyli faktycznie mogło być więcej.
      Swoją drogą ta końcowa brzeczka w smaku nie była ani trochę już słodka.
      Ciekawe czy jak już się wypłukują się taniny to da się to wyczuć w smaku brzeczki.
      Muszę też sprawdzić jak smakuje brzeczka 2-3 st blg.

      Ile trzeba dodać blg w zależności od temperatury do wskazań balingometru?

      Mówisz, że trzeba się namęczyć by wyciągnąć 13 blg 20, ja mam nawet ciut więcej

      Comment

      • Gość

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinmicha
        Warzyłem zestaw z pewnego sklepu wg dołączonej instrukcji,
        Po co ta tajemniczość, pisz konkretnie jaki sklep i jaki zestaw, może ktoś warzył to i ma jakieś swoje doświadczenia, i podzieli się nimi.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinmicha
        I tu pojawia się problem, na koniec leciała woda 0st Blg,
        Za długo wysładzałeś, albo woda gdzieś zrobiła sobie „ścieżkę” i nie płukała młóta.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinmicha
        wyszło za mało brzeczki, gdyż po dodaniu już po chmieleniu dodatkowych 2 litrów ponad to co w instrukcji, otrzymałem 19l blg 14.
        To nie jest apteka, tu nie wychodzi dokładnie

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinmicha
        Gotowane było na bardzo małym ogniu pod przykryciem więc raczej nie odparowało więcej niż powinno.
        Powinno się gotować na dużym ogniu bez przykrycia, ma parować choćby DMS. Jak wyjdzie zbyt wysokie BLG zawsze wody można dolać

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinmicha
        Boję się że piwo może być mocno ściągające w związku z takim wysładzaniem ale próbowałem i końcowej brzeczki i całości i nie czuć ściągania, jakie jest ryzyko?
        Na Twoim etapie warzenia, żadne. Ja mam za sobą ponad 40 warek i też się tym nie zajmuje, nie czuję żadnego „ściągania”.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinmicha
        Druga sprawa, która mnie zastanawia to to czy zestaw ten jest dobrze skomponowany z tego co czytałem to powinno zostać przynajmniej 2st blg w końcowej brzeczce, gdybym na czas zareagował i przestał wysładzać przy 2st blg to wtedy bym nie osiągnął tych 13, na które zestaw został przygotowany.
        Jak oceniacie ten zestaw, wszystko z nim ok, czy za mało słodów?
        I czy przypadkiem nie powinno być tak, że w instrukcji powinna być mniejsza ilość wody do wysładzania. czy może zbyt 'dobrze'(skutecznie) wysłodziłem ilością wody, którą ktoś mniej przykładający się by wysłodził tak, że zostało by te 2 st blg?
        To nie jest apteka. Są dwa rodzaju wysładzania, pod konkretną ilość użytej wody do wysładzania lub pod blg. Ja robię pod blg i nie przejmuje się czy wody poszło za mało czy za dużo.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10795

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinmicha

          Mówisz, że trzeba się namęczyć by wyciągnąć 13 blg 20, ja mam nawet ciut więcej
          Ale Ty jesteś jak Chuck Norris, wypłukałeś wszystkie cukry z brzeczki
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 20:57
          • kurek93
            Pszenica z błędami.
            kurek93
            Witam.
            Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
            • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
            • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
            • słód Weyermann®
            ...
            2023-01-13, 10:28
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • wojtemac
            Zestaw do domowego warzenia piwa + 3 skrzynki z butelkami
            wojtemac
            Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
            - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
            - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
            - termometr analogowy
            - ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
            2024-09-15, 11:09
          • grodek
            Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
            grodek
            Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
            - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
            - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
            - śrutownik stołowy 200 zł
            - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
            - refraktometr 0-40°Brix'a...
            2024-03-10, 19:01
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...