Pierwsza warka, pytanie o gar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gmilin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 15

    Pierwsza warka, pytanie o gar

    Na początek chciałbym się ze wszystkimi przywitać jako, że to mój debiut na tym forum, także cześć wszystkim .
    A teraz przejdźmy do mojego problemu . Już kilka dni temu przyszedł do mnie zestaw ZacierMistrz Eko, w celu umożliwienia mi zrobienia pierwszej warki, jednak nie miałem funduszy aby zamówić też garnek więc przez te kilka dni ostro szukałem odpowiedniego gara zaciernego. Gdy już prawie straciłem nadzieje gdy udało mi się coś zdobyć, mianowicie jest to garnek ze stali nierdzewnej, który wcześniej stanowił środek takiego dużego termosu na gorącą herbatę. Był bardzo brudny itp dlatego porządnie go umyłem mleczkiem i teraz wygląda nieźle, pytanie tylko czy wg Was nada się on do tego aby w nim zacierać?

    [img=http://img45.imagevenue.com/loc347/th_276591382_IMG_0526_122_347lo.JPG] [img=http://img125.imagevenue.com/loc359/th_276594256_IMG_0527_122_359lo.JPG] [img=http://img296.imagevenue.com/loc470/th_276597176_IMG_0528_122_470lo.JPG]
    [img=http://img14.imagevenue.com/loc219/th_276602807_IMG_0529_122_219lo.JPG]

    Od razu dorzucę pytanie o fermentację:
    Jako, że od tego garnka nie mam niestety odpowiedniej pokrywki wiec chciałbym przelać od razu po gotowaniu do fermentora z kranikiem w celu chłodzenia i następnie w nim przeprowadzić fermentację burzliwą, przy czym boję się że wlecą też wtedy wszystkie osady z chmielu itd, czy powinienem to jakoś inaczej zrobić czy po prostu wlać wszystko, zamknąć, ochłodzić i zostawić na fermentację burzliwą, a potem przelać na cichą metodą grawitacyjną przy pomocy rurki igielitowej?

    Wiem, że najprościej by było jakbym miał trzeci fermentator ale oczywiście nie pomyślałem o tym od razu .
  • Tulipan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 19

    #2
    Garneczek elegancki, tylko doszoruj go jeszcze bo osady jak z herbaty widać. Po gotowaniu słód trzeba odcedzić najlepiej za pomocą wężyka z oplotu, potem gotowanie z chmielem i do chłodzenia. Najlepiej poczytaj tutaj jak masz jakieś wątpliwości: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_pro...nia_s%C5%82odu

    Comment

    • kubuch
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.05
      • 23

      #3
      Garnek jak najbardziej, lecz popytał bym sąsiadów czy coś maja do konfitur czy innych żeczy zapewne ktoś ma pożyczyć.... co do warzenia to jeśli planujesz robić z zacieraniem to już wężyk jest potrzebny i drugi fermentator bo bez tego ani rusz...

      pzdr i powodzenia życzę

      Comment

      • gmilin
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.06
        • 15

        #4
        Dobra, walczyłem dzisiaj z pierwszą warka, nie było źle ale idealenie też napewno nie . Aktualnie brzeczka chłodzi się w wannie, rano dodam do niej drożdże i zaczne fermentacje.
        Jedno co mnie trochę martwi to to, że wyszło 21l brzeczki mającej 14blg, a nie 12 jak powinna ale to chyba niewielkia różnica.
        A właśnie, robiłem z zestwau na IRA.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

          #5
          Jak wyszedł wyższy ekstrakt, to tylko pogratulować dobrej wydajności - zawsze można rozcieńczyć wodą do zakładanego ekstraktu - jeszcze przed fermentacją (a jeśli piwo ma być zgodne ze stylem, to nawet trzeba ).
          Last edited by ART; 2013-07-02, 21:56.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • gmilin
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.06
            • 15

            #6
            Minął tydzień od ustawienia piwka na burzliwą więc chciałem dzisiaj przelać na cichą. Jednak gdy otworzyłem ukazał mi się dziwny dość widok, na całej powierzchni jest gruby kożuch, ale nie widzę tam zepsucia, w każdym razie pachnie bardzo ładnie piwem . I teraz mam pytanie, czy czekać jeszcze kilka dni, czy może jakoś zebrać ten kożuch i przelewać na cichą?
            Attached Files

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gmilin Wyświetlenie odpowiedzi
              Minął tydzień od ustawienia piwka na burzliwą więc chciałem dzisiaj przelać na cichą. Jednak gdy otworzyłem ukazał mi się dziwny dość widok, na całej powierzchni jest gruby kożuch, ale nie widzę tam zepsucia, w każdym razie pachnie bardzo ładnie piwem . I teraz mam pytanie, czy czekać jeszcze kilka dni, czy może jakoś zebrać ten kożuch i przelewać na cichą?
              Wygląda że czekać, zmierzyć blg

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gmilin Wyświetlenie odpowiedzi
                I teraz mam pytanie, czy czekać jeszcze kilka dni, czy może jakoś zebrać ten kożuch i przelewać na cichą?
                Kożucha nie ruszaj, wyraźnie fermentacja trwa w najlepsze. Nawet mierzyć jeszcze nie ma potrzeby. Poczekaj kilka dni i wtedy zmierz po raz pierwszy, a za następne kilka po raz drugi. Jeśli wskazania będą takie same to możesz, choć nie musisz, przelać na cichą. Ja coraz częściej rezygnuję z cichej na rzecz przedłużonej burzliwej. Gar świetny, ile ma litrów?
                A dobrze wszystko zmierzyłeś? Bo taka wydajność przy pierwszej warce to rzadkość.
                Last edited by jacekan; 2013-07-05, 18:19.
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • gmilin
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.06
                  • 15

                  #9
                  Kożucha nie ruszaj, wyraźnie fermentacja trwa w najlepsze. Nawet mierzyć jeszcze nie ma potrzeby. Poczekaj kilka dni i wtedy zmierz po raz pierwszy, a za następne kilka po raz drugi. Jeśli wskazania będą takie same to możesz, choć nie musisz, przelać na cichą. Ja coraz częściej rezygnuję z cichej na rzecz przedłużonej burzliwej. Gar świetny, ile ma litrów?
                  A dobrze wszystko zmierzyłeś? Bo taka wydajność przy pierwszej warce to rzadkość.
                  Dzięki za rady, poczekam więc jeszcze kilka dni i wtedy zmierzę i ewentualnie przeleję na cichą. Wygląda na to że ma 30 litrów, ale nie jestem tego całkiem pewien . Wydaje mi się że dobrze. Po gotowaniu odlałem trochę brzeczki, ochłodziłem do 20 stopni, a następnie przelałem do menzurki i cukromierz wskazał 14 blg, wcześniej sprawdziłem czy dobrze jest ustawiony i wykazał 0 blg dla wody o temp 20 stopni.
                  Last edited by gmilin; 2013-07-05, 18:30.

                  Comment

                  • gmilin
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.06
                    • 15

                    #10
                    Zgodnie z Waszymi radami poczekałem kilka dni i faktycznie piana ładnie opadła, jest tak już od dwóch dni, czy to znak że mogę przelewać na cichą czy może czekać aż zniknie wszystko z powierzchni? Nie sprawdzałem blg bo widziałem tu na forum rady, że nie ma musu sprawdzać, a że może to tylko niepotrzebnie doprowadzić do zakażenia piwa .
                    Attached Files

                    Comment

                    • jacekan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.05
                      • 388

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gmilin Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie sprawdzałem blg bo widziałem tu na forum rady, że nie ma musu sprawdzać, a że może to tylko niepotrzebnie doprowadzić do zakażenia piwa .
                      To niemożliwe, różne bzdury ludzie wypisują, ale aż takie?! Bez zmierzenia nic nie wiesz, nie da się ocenić na oko, czy fermentacja się zakończyła czy nie.
                      Na oko, to fermentacja wciąż trwa.
                      Last edited by jacekan; 2013-07-12, 07:57.
                      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                      Comment


                      • #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                        To niemożliwe, różne bzdury ludzie wypisują, ale aż takie?! Bez zmierzenia nic nie wiesz, nie da się ocenić na oko, czy fermentacja się zakończyła czy nie.
                        Na oko, to fermentacja wciąż trwa.
                        Takie rzeczy głosił Krzysiu …
                        Dla sprawdzenia czy fermentacja się skończyła, trzeba bezwzględnie sprawdzać BLG!

                        Comment

                        • jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Takie rzeczy głosił Krzysiu …
                          pewnie był wtedy jeszcze.. mały
                          Last edited by jacekan; 2013-07-12, 09:22.
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                          Comment


                          • #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                            pewnie był wtedy jeszcze.. mały
                            Jakieś 2-3 miesiące temu ...

                            Comment

                            • gwzd
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2012.01
                              • 622

                              #15
                              Ja poziom odfermentowania sprawdzam jedynie w celu zapisania go do notatek. Koniec fermentacji oceniam właśnie "na oko". Tak czy siak przelewam na cichą/butelkuję i jakoś żyję...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X