Na początek chciałbym się ze wszystkimi przywitać jako, że to mój debiut na tym forum, także cześć wszystkim .
A teraz przejdźmy do mojego problemu . Już kilka dni temu przyszedł do mnie zestaw ZacierMistrz Eko, w celu umożliwienia mi zrobienia pierwszej warki, jednak nie miałem funduszy aby zamówić też garnek więc przez te kilka dni ostro szukałem odpowiedniego gara zaciernego. Gdy już prawie straciłem nadzieje gdy udało mi się coś zdobyć, mianowicie jest to garnek ze stali nierdzewnej, który wcześniej stanowił środek takiego dużego termosu na gorącą herbatę. Był bardzo brudny itp dlatego porządnie go umyłem mleczkiem i teraz wygląda nieźle, pytanie tylko czy wg Was nada się on do tego aby w nim zacierać?
[img=http://img45.imagevenue.com/loc347/th_276591382_IMG_0526_122_347lo.JPG] [img=http://img125.imagevenue.com/loc359/th_276594256_IMG_0527_122_359lo.JPG] [img=http://img296.imagevenue.com/loc470/th_276597176_IMG_0528_122_470lo.JPG]
[img=http://img14.imagevenue.com/loc219/th_276602807_IMG_0529_122_219lo.JPG]
Od razu dorzucę pytanie o fermentację:
Jako, że od tego garnka nie mam niestety odpowiedniej pokrywki wiec chciałbym przelać od razu po gotowaniu do fermentora z kranikiem w celu chłodzenia i następnie w nim przeprowadzić fermentację burzliwą, przy czym boję się że wlecą też wtedy wszystkie osady z chmielu itd, czy powinienem to jakoś inaczej zrobić czy po prostu wlać wszystko, zamknąć, ochłodzić i zostawić na fermentację burzliwą, a potem przelać na cichą metodą grawitacyjną przy pomocy rurki igielitowej?
Wiem, że najprościej by było jakbym miał trzeci fermentator ale oczywiście nie pomyślałem o tym od razu .
A teraz przejdźmy do mojego problemu . Już kilka dni temu przyszedł do mnie zestaw ZacierMistrz Eko, w celu umożliwienia mi zrobienia pierwszej warki, jednak nie miałem funduszy aby zamówić też garnek więc przez te kilka dni ostro szukałem odpowiedniego gara zaciernego. Gdy już prawie straciłem nadzieje gdy udało mi się coś zdobyć, mianowicie jest to garnek ze stali nierdzewnej, który wcześniej stanowił środek takiego dużego termosu na gorącą herbatę. Był bardzo brudny itp dlatego porządnie go umyłem mleczkiem i teraz wygląda nieźle, pytanie tylko czy wg Was nada się on do tego aby w nim zacierać?
[img=http://img45.imagevenue.com/loc347/th_276591382_IMG_0526_122_347lo.JPG] [img=http://img125.imagevenue.com/loc359/th_276594256_IMG_0527_122_359lo.JPG] [img=http://img296.imagevenue.com/loc470/th_276597176_IMG_0528_122_470lo.JPG]
[img=http://img14.imagevenue.com/loc219/th_276602807_IMG_0529_122_219lo.JPG]
Od razu dorzucę pytanie o fermentację:
Jako, że od tego garnka nie mam niestety odpowiedniej pokrywki wiec chciałbym przelać od razu po gotowaniu do fermentora z kranikiem w celu chłodzenia i następnie w nim przeprowadzić fermentację burzliwą, przy czym boję się że wlecą też wtedy wszystkie osady z chmielu itd, czy powinienem to jakoś inaczej zrobić czy po prostu wlać wszystko, zamknąć, ochłodzić i zostawić na fermentację burzliwą, a potem przelać na cichą metodą grawitacyjną przy pomocy rurki igielitowej?
Wiem, że najprościej by było jakbym miał trzeci fermentator ale oczywiście nie pomyślałem o tym od razu .
Comment