OK, szukałem tego na forum, ale nie znalazłem. Jeśli jednak już ktoś o tym pisał, wywalcie mój temat w kosmos, a mnie zbesztajcie brzydkimi niemieckimi słowami.
Na początku zaznaczę, że w kwestii browarnictwa domowego jestem zielony jak piwo, które właśnie burzliwie fermentuje mi w piwnicy i przeżywam to, jak to mówi młodzież, mrówka okres (nigdy nie rozumiałem, o co chodzi w tym porównaniu). Za sobą mam tylko jedną, nieudaną warkę oraz dwa litry podpiwku, który otworzyłem wczoraj.
Ponieważ chcę zrobić więcej tego bezalkoholowego napoju, zastanawia mnie, czy tylko drożdże piekarnicze, zgodnie z przepisem, dadzą oczekiwny skutek? Czy drożdże piwowarskie (safale s-04) zebrane z piwa i dodane do podpiwku zamiast piekarniczych dadzą ciekawy efekt? Czy powstanie alkohol, czy podpiwek pozostanie napojem (prawie) alcohol-free?
Dodam, że do podpiwku drożdże dostaje się bezpośrednio do butelki, nie ma etapu fermentacji w fermentorze czy coś. Przynajmniej tak jest napisane na opakowaniu
P.S. Chodzi o Podpiwek Kujawski.
Na początku zaznaczę, że w kwestii browarnictwa domowego jestem zielony jak piwo, które właśnie burzliwie fermentuje mi w piwnicy i przeżywam to, jak to mówi młodzież, mrówka okres (nigdy nie rozumiałem, o co chodzi w tym porównaniu). Za sobą mam tylko jedną, nieudaną warkę oraz dwa litry podpiwku, który otworzyłem wczoraj.
Ponieważ chcę zrobić więcej tego bezalkoholowego napoju, zastanawia mnie, czy tylko drożdże piekarnicze, zgodnie z przepisem, dadzą oczekiwny skutek? Czy drożdże piwowarskie (safale s-04) zebrane z piwa i dodane do podpiwku zamiast piekarniczych dadzą ciekawy efekt? Czy powstanie alkohol, czy podpiwek pozostanie napojem (prawie) alcohol-free?
Dodam, że do podpiwku drożdże dostaje się bezpośrednio do butelki, nie ma etapu fermentacji w fermentorze czy coś. Przynajmniej tak jest napisane na opakowaniu
P.S. Chodzi o Podpiwek Kujawski.
Comment