Podpiwek + drożdże piwowarskie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

    Podpiwek + drożdże piwowarskie?

    OK, szukałem tego na forum, ale nie znalazłem. Jeśli jednak już ktoś o tym pisał, wywalcie mój temat w kosmos, a mnie zbesztajcie brzydkimi niemieckimi słowami.

    Na początku zaznaczę, że w kwestii browarnictwa domowego jestem zielony jak piwo, które właśnie burzliwie fermentuje mi w piwnicy i przeżywam to, jak to mówi młodzież, mrówka okres (nigdy nie rozumiałem, o co chodzi w tym porównaniu). Za sobą mam tylko jedną, nieudaną warkę oraz dwa litry podpiwku, który otworzyłem wczoraj.

    Ponieważ chcę zrobić więcej tego bezalkoholowego napoju, zastanawia mnie, czy tylko drożdże piekarnicze, zgodnie z przepisem, dadzą oczekiwny skutek? Czy drożdże piwowarskie (safale s-04) zebrane z piwa i dodane do podpiwku zamiast piekarniczych dadzą ciekawy efekt? Czy powstanie alkohol, czy podpiwek pozostanie napojem (prawie) alcohol-free?

    Dodam, że do podpiwku drożdże dostaje się bezpośrednio do butelki, nie ma etapu fermentacji w fermentorze czy coś. Przynajmniej tak jest napisane na opakowaniu

    P.S. Chodzi o Podpiwek Kujawski.
    Last edited by WojciechT; 2013-07-04, 09:25.
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #2
    ciekawe z tym podpiwkiem ... też se zrobię

    tu masz wydaje się rozwiązanie http://www.piwo.org/topic/3112-podpiwek/

    Comment

    • Patryk86
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.12
      • 32

      #3
      Kujawski z Delecty jest do bani, pamiętam kiedyś można było kupić innego producenta w dość podobnym opakowaniu, to był bardzo dobry. Ostatnio zamówiłem podpiwek z Gozdawy i wreszcie czuję smak i kolor przypominający to co piło się kiedyś. A dzisiaj nastawiłem na próbę z drożdżami piwowarskimi i na tydzień do fermentacji a następnie butelkowanie i re fermentacja z glukozą.

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        Dlaczego tak długo? Ja robię na piekarskich i po trzech dniach jest gotowy, a po jakichś dziesięciu, gdy dopijam ostatnie butelki, jest już dość wytrawny i mocno nagazowany.

        Comment

        • Pkapka
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.08
          • 24

          #5
          Latem robię podpiwek w kanie po mleku z dorobionym kranikiem. Raz próbowałem na drożdżach piwowarskich, ale mi nie wyszedł. Piekarskie są moim zdaniem wystarczające, ważne aby nie przesadzić z ich ilością. Podpiwek robię z kawy zbożowej /takiej do gotowania, nie ekspresowej/. Słodzę go porządniej niż podają przepisy. Rodzince smakuje. Ciekawy efekt daje dodanie niewielkiej ilości chmielu.

          Comment

          • Patryk86
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.12
            • 32

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
            Dlaczego tak długo? Ja robię na piekarskich i po trzech dniach jest gotowy, a po jakichś dziesięciu, gdy dopijam ostatnie butelki, jest już dość wytrawny i mocno nagazowany.
            za trzy dni sprawdzę blg i jak będzie ok 2 to zlewam do butelek. Ale wyjściowo trzymam się ok tygodnia.

            Comment

            • WojciechT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2546

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pkapka Wyświetlenie odpowiedzi
              Latem robię podpiwek w kanie po mleku z dorobionym kranikiem. Raz próbowałem na drożdżach piwowarskich, ale mi nie wyszedł. Piekarskie są moim zdaniem wystarczające
              Tylko problem jest taki, że nie pachną zbyt przyjemnie.

              Comment

              • Pkapka
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.08
                • 24

                #8
                Nie zauważyłem aby ich zapach był zbyt natarczywy, ale ja robię dosyć mocny podpiwek /w sensie ekstraktu/ i dość mocno słodzę, poza tym po tygodniu pozostaje po nim wspomnienie
                Last edited by Pkapka; 2014-12-10, 18:56.

                Comment

                • Patryk86
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.12
                  • 32

                  #9
                  Podpiwek jest ok zawsze. Czy to z piwnymi czy piekarskimi. Tylko ja od siebie je jeszcze lekko chmielem doprawiam a ostatnio dodałem odrobinę cynamonu, zobaczę co to wyjdzie.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X