Dzisiaj zebrałem 3 gęstwy Wb-06, S-04, US-05, przepłukałem każde około 2 litrami przegotowanej wody, po paru minutach zlałem znad osadu najświeższe drożdże do 2
0,5-1l słoików, i mam w sumie 6 słoików.
O ile S-04, US-05 siadły pięknie i mam po ok 100 ml gęstwy w każdym słoiku, czyli idealnie na kolejną warkę 100 ml na 20l.
Problem jest z pszenicznymi, gdyż w sumie chyba będę miał z 50 ml gęstwy,
chyba za długo stała przed zlaniem i większość drożdży siadła w pierwszym słoiku.
Teraz nie wiem co zrobić.
Dać 50 ml na 20l i się nie przejmować, czy kombinować ze starterami?
Jeśli starter to jak dobrać ilość brzeczki i czas zakładając, że chcę tylko podwoić ilość drożdży?
Wiadomo, że jak będzie trochę więcej to się nic nie stanie,
ale jeśli miałbym robić już ten starter to chciałbym zrobić to jak najszybciej i jak najmniej brzeczki zużyć , byle podwoić drożdże.
Co radzicie?
0,5-1l słoików, i mam w sumie 6 słoików.
O ile S-04, US-05 siadły pięknie i mam po ok 100 ml gęstwy w każdym słoiku, czyli idealnie na kolejną warkę 100 ml na 20l.
Problem jest z pszenicznymi, gdyż w sumie chyba będę miał z 50 ml gęstwy,
chyba za długo stała przed zlaniem i większość drożdży siadła w pierwszym słoiku.
Teraz nie wiem co zrobić.
Dać 50 ml na 20l i się nie przejmować, czy kombinować ze starterami?
Jeśli starter to jak dobrać ilość brzeczki i czas zakładając, że chcę tylko podwoić ilość drożdży?
Wiadomo, że jak będzie trochę więcej to się nic nie stanie,
ale jeśli miałbym robić już ten starter to chciałbym zrobić to jak najszybciej i jak najmniej brzeczki zużyć , byle podwoić drożdże.
Co radzicie?
Comment