Kapslowanie-Greta-ucinanie butelek

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PrzemasBDG
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.06
    • 42

Kapslowanie-Greta-ucinanie butelek

Witam.
    Wczoraj butelkowałem swoją drugą warkę.
    Pierwsza warka rozlewana do butelek typu Vichy Light ( na zdjęciu), kapslowanie Gretą, wszystkie butelki zakapslowane bez problemu.
    do drugiej warki użyłem butelek z "recyclingu" generalnie po piwach okocimskich. kapsle te same co poprzednio. W trakcie kapslowania Greta dosłownie ucięła mi cztery butelki przy samej szyjce. Strat było by wiele więcej, gdybym następnych butelek nie traktował z bardzo dużą ostrożnością. Pytanie brzmi: czy to zależy od typu butelek, wady kapslownicy, siły docisku? czy ktoś wcześniej spotkał się z takim problemem?
    Pozdrawiam a jutro spróbuję pierwszego piwa z pierwszej warki...miną 2 tygodnie od butelkowania
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez PrzemasBDG; 2013-07-10, 09:22. Powód: zdjęcie
    Keepers of the Faith
  • kibi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 1875

Może chodzi o kształt szyjki.
    Te ze zdjęcia mają wysoki kołnierz, okocimskie niski.
    Zdania co do tego które nadają się do kapslowania są podzielone.
    Ja przeprowadziłem niewiele prób, ale zdecydowanie preferuję te z wysokim kołnierzem.

Comment

• Gość

Niestety, tak się dzieje jak się kapsluje gretą, dla mnie to był koszmar, nigdy więcej żadnej grety czy emili, to jest badziew. Rozwaliłem swoją gretę, wziąłem samą głowicę, zamontowałem w stojaki od wiertarki i kapslowanie idzie bez problemu. Co prawda śp. greta jeszcze daje o sobie znać, tj. czasem butelki, które kiedyś były traktowane gretą mają szyjki osłabione i piwa mocniej nagazowane pękają właśnie w miejscach, gdzie blaszki od grety ściskały szyjkę, na szczęście nie jest to plaga.
      Butelki z wysokim kołnierzem, jak te na zdjęciu, szybciej zużywają gretę.

Comment

• leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

Używam tej samej grety od pierwszego butelkowania i w pewnym momencie zaczęło się dziać to samo. W efekcie wszystkie butelki mam z wysokim kołnierzem, problemów z ucinaniem brak.
        Przychylam się do zdania, że wysoki kołnierz, niestety, bardziej zużywa kapslownicę, widać to na przykład po coraz większych luzach przy zaciśnięciu na sucho, bez kapsla.

Comment

• Gość

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
          Przychylam się do zdania, że wysoki kołnierz, niestety, bardziej zużywa kapslownicę, widać to na przykład po coraz większych luzach przy zaciśnięciu na sucho, bez kapsla.
          U mnie w pewnym momencie blaszki wygięły się w dół na tykle, że już nie można było kapslować, wtedy przerobiłem ją na stołową, jak dobrze kojarzę było to coś około 30 warki (tyle czasu musiałem się z nią męczyć).

Comment

• Cyneq
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.12
            • 181

Wydaje mi się, że rogi blaszek z czasem stają się "ostre" i zostawiają rysy na butelkach. Sam lekko ostatnio je podpiłowywałem, chyba pomogło.

Comment

• PrzemasBDG
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.06
              • 42

O właśnie. na butelkach traktowanych z dużą ostrożnością, też pojawiały się rysy na szyjce. Spróbuję blaszki trochę podpiłować... zanim przesiądę się na inną kapslownicę.
              Keepers of the Faith

Comment

• mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

Obcinanie butelek zależy od egzemplarza.
                Zakapslowałem Gretą ponad 100 warek i nie miałem problemów a kapsluje z reguły butelki KP, GŻ lub Okocim . Kilka butelek zostało uszkodzonych.
                Teraz mam Grifo HD.

Kiedyś ktoś pisał, że na krawędź blaszek przykleił taśmę izolacyjną lub można wygładzić krawędzie papierem ściernym.

Comment