pierwsza warka, pierwsza panika, pierwsze wątpliwości, pierwsza prośba o pomoc

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • damianock
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.07
    • 9

    pierwsza warka, pierwsza panika, pierwsze wątpliwości, pierwsza prośba o pomoc

    Witam wszystkich browarników amatorów po kilku miesiącach "zdobywania" wiedzy teoretycznej, śledzenia forum, dokształcania jutubowego postanowiłem zrobić swoje pierwsze piwo. Wybór padł na brewkita Coopers Sparking Ale, do tego ekstrakt słodowy jasny Bruntal. Fermentator i wszystko co miało styczność z przyszłym piwem zdezynfekowane, wygotowane nawet dwukrotnie. Wymieszałem w pojemniku ekstrakty z gorącą wodą, dopełniłem chłodną do 22litrów- temperatura całości wynosiła 23C. Drożdże wcześniej poleżały sobie w szklance z wodą, już tam chyba coś się z nimi zaczęło dziać, więc pewnie są żywe, ładnie się rozpuściły i się jakiś kożuszek zrobił. Zadałem je do napowietrzonego roztworu (11Blg), zatkałem pojemnik, zniosłem do piwnicy gdzie temp. jest praktycznie stała i wynosi 22-24C i wsadziłem rurkę fermentacyjną. To było wczoraj wieczorem. Dzisiaj rano pierwsze co, to zleciałem do piwnicy i...połowa wody z rurki rozlana po pokrywie, nic nie bulka, z rurki pachnie ekstraktem, tylko i wyłącznie ekstraktem. Nie wiem czy zajrzeć tam wieczorem, zobaczyć czy jest ta charakterystyczna pianka, czy ewentualnie zmierzyć znowu cukier czy zdjąć rurkę i owinąć całość jakąś gazą. Co myślicie?
    Last edited by damianock; 2013-07-11, 08:48.
  • pizmak666
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.12
    • 1904

    #2
    Jak na kilka miesięcy "zdobywania wiedzy" to słabo...
    „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

    "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

    Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Wszystko gra. Zapachem się nie przejmuj, będzie inny. Jeżeli z rurki się wylało to znaczy, że fermentacja przebiegała bardzo intensywnie, zdarza się. Nie otwieraj, możesz śmiało rurkę wyjąć i umyć, jeśli jest od piany, na wszelki wypadek w czasie mycia zakryj czymś otwór. Zmierz dopiero za ok tydzień.
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment


      • #4
        Przy tak wysokiej temperaturze i 11 blg początkowym fermentacja skończy się po 3 dniach.
        Następnym razem fermentuj przy max. 20 stopniach, albo choć drożdże zadawaj w niższej temperaturze.

        Comment

        • damianock
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.07
          • 9

          #5
          może z kilkoma miesiącami przesadziłem, ale tak około 2. Człowiek niby wie, że powinien stosować się do rad bardziej doświadczonych, ale pierwsza warka, to tak już się chce, tu i teraz i myśli, że wie lepiej. Dzięki wielkie za wskazówki!

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            czytałeś?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • damianock
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.07
              • 9

              #7
              jak najbardziej czytałem, dlatego też myślałem, porównując z tym, że w zasadzie wszystko powinno być ok

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                I to powód by nie używać rurki
                Uzupełnij delikatnie wodę i czekaj tydzień.Następnie jeśli masz warunki zlej na cichą lub zabutelkuj
                Smacznego
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • damianock
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.07
                  • 9

                  #9
                  no tak się właśnie zastanawiałem z tą rurką dzisiaj ją wyjmuję, przykryję pokrywkę szczelnie ściereczką i zobaczymy za tydzień jak to będzie wyglądało, ale raczej jak będzie ok to pójdzie do butelkowania. Pozdrawiam!
                  Last edited by damianock; 2013-07-11, 11:36.

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damianock Wyświetlenie odpowiedzi
                    no tak się właśnie zastanawiałem z tą rurką dzisiaj ją wyjmuję, przykryję pokrywkę szczelnie ściereczką i zobaczymy za tydzień jak to będzie wyglądało, ale raczej jak będzie ok to pójdzie do butelkowania. Pozdrawiam!
                    Jak już nasz rurkę to jej nie ruszaj, uzupełnij wodę, albo zatkaj jej wylot watą.

                    Comment

                    • damianock
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.07
                      • 9

                      #11
                      ok, wodę uzupełniłem rano, zatkam ją w takim razie. Wielkie dzięki za pomoc!

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #12
                        Nie było czerwonego kapselka na wylocie rurki?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie było czerwonego kapselka na wylocie rurki?
                          Na mojej nie było, może ten sam model?

                          Comment

                          • damianock
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2013.07
                            • 9

                            #14
                            nie, była taka normalna rurka plastikowa, dokładnie ten zestaw http://www.homebrewing.pl/zestaw-spr...ffb62b6bdf3083

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              #15
                              myśle o czymś takim
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X