cierpki smak brzeczki

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • howser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.03
    • 103

cierpki smak brzeczki

Warzyłem wczoraj swojego pierwszego witbier'a z zacieraniem, wg. tego co opisałem w poście: http://www.browar.biz/forum/showpost...07&postcount=5
    Brzeczka po chmieleniu miała dziwny, cierpki posmak. Coś jak słodzona, mocna herbata, którą zostawi się na 2 dni. Domyślam się, że taki posmak w witach nie jest normalny.
    Szukałem po forach informacji na temat błędu jaki mogłem popełnić. Nie wysładzałem do końca - przestałem wysładzać przy filtracie ekstraktywnym na poziomie 5BLG, więc taniny nie powinny zostać wypłukane z młóta. Przeciągnąłem za to zacieranie do 2h, natomiast przy wygrzewaniu nie mieszałem zbyt często, co mogło doprowadzić do lokalnych przegrzań. Czy któraś z tych dwóch rzeczy może być odpowiedzialna za cierpki posmak brzeczki?
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

Nigdy nie sugeruj się smakiem brzeczki w trakcie warzenia. To wszystko.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• howser
      • 2013.03
      • 103

Wiem, że smak brzeczki ma się nijak do gotowego piwa, ale pomny nauk z for i faq'ów wziąłem to za posmak tanin i zacząłem doszukiwać się błędu w zacieraniu.

Comment

• MarcinKan
        • 2013.02
        • 191

nie ma się co martwić na zapas ... przefermentuj ... odstaw na cichą ... zabutelkuj ...
        na samym początku nie ma się co doszukiwać błędu ... przy całym procesie będziesz miał okazję popełnić jeszcze kilka :P - oczywiście żartuje

Comment

• howser
          • 2013.03
          • 103

Pewnie jeszcze nie raz to napiszę na tym forum - mieliście rację. Przy rozlewaniu piwa nie pozostał już najmniejszy ślad po cierpkości, którą czułem w brzeczce. Wyszedł za to całkiem przyzwoity Wit

Comment

Related Topics

Collapse

• ART
            Alebrowar, Saint no more 2024
            ART
            Nabyłem nie zauważając dopisku pod nazwą stylu black ipa.

dopiskiem bylo

with palo santo

być może uznałem że to miała być osoba pozująca za tego miłego mikołajaja na etce.

5,8 alc 14 blg

Aromat słodkiego...
            2024-12-26, 22:33
          • RomaNzRumunii
            Pierwszy brewkit fermentacja cicha
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
            2021-01-25, 20:25
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • Czarny1975
            Czas chłodzenia brzeczki
            Czarny1975
            Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

Czy (i jaki) wpływ...
            2017-09-26, 08:50
          • bastion
            Bułgaria, Triavna, Pencho Raikov 5, Biraria Triavna Luc's.
            bastion
            Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
            Centrum...
            2025-02-02, 20:53
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...