Nagazowanie piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • raberts
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.12
    • 24

    Nagazowanie piwa

    Witajcie,
    w temacie warzenia własnego piwa będzie to mój pierwszy post, ponieważ jestem w trakcie robienia swojego pierwszego piwa.

    Jako swoją pierwszą warkę wybrałem Prawdziwe ALE z BA.
    I tak...

    Wykorzystałem surowce:
    ekstrat słodowy jasny w syropie: 3,4 kg
    chmiel: East Kent Goldings (UK) 30 g
    chmiel: Fuggles (UK) 30 g
    drożdże Safale S-04: 11,5 g

    Przed fermentacją burzliwą brzeczka miała 12,3 blg.
    Przy zlewaniu na cichą było to 3 blg.

    W tej chwili piwo stoi już 4 dzień na cichej i ma 3 blg.

    Teraz pojawia się pytanie, na które nie do końca potrafię sobie odpowiedzieć, mianowicie...

    Co teraz?

    Czytałem, że dodawanie cukru to nie jest najlepszy pomysł. Zaznaczam, że nie zależy mi na jak najmniejszych kosztach zrobienia piwa, lecz na jego jak najlepszym smaku.
    Jeśli nie ma innego wyjścia (nie mam suchego ekstraktu), to kiedy należy dodać cukier?

    Jak nagazować piwo?

    Najlepiej prosiłbym o instrukcję w tym temacie co teraz należy robić...?

    Dziękuje i czekam na wskazówki

    Maciek
    Last edited by raberts; 2013-07-15, 12:28. Powód: lit.
  • howser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.03
    • 103

    #2
    Najlepiej poczytać FAQ http://www.wiki.piwo.org/Rozlew#Rozl..._refermentacji bo jeśli dobrze rozumiem post to chcesz nagazować piwo na cichej.

    Comment

    • raberts
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.12
      • 24

      #3
      Dzięki za link

      A jak lepiej nagazować piwo? Na cichej czy już przy rozlewie?

      Comment

      • pizmak666
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.12
        • 1904

        #4
        Najlepiej przy rozlewie. Kupić małą butlę CO2 i przed kapslowaniem podać tak troszkę wężykiem, żeby lekko zabulgotało i szybko kaplować. Jeśli chcesz mieć duzo gazu to lepiej robić to we dwoje - czas rekacji między zadaniem a kapslowaniem będzię krótszy-zostanie Ci więcej gazu w butelce.

        Inny sposób znajdziesz w w/w linku ale to już duuużo bardziej pracochłonne no i duzo czasu na czytanie trzeba ( i to jeszcze ze zrozumieniem) także nie polecam.
        „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

        "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

        Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

        Comment

        • howser
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.03
          • 103

          #5
          Nie ma czegoś takiego jak nagazowywanie piwa na cichej. Cicha to klarowanie piwa i dofermentowywanie wszystkich nieprzejedzonych składników. Piwo nagazuje Ci się w butelkach po rozlewie przez fermentację cukru/glukozy/miodu/ekstraktu, który dostarczysz do butelek/do fermentora rozlewniczego.
          Poczytaj pozostałe artykuły na wiki.piwo.org, bo to o co pytasz jest, że tak powiem, wiedzą elementarną i warto byłoby ją posiąść chcąc bawić się w piwowarstwo.

          Comment

          • mm1985
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.04
            • 30

            #6
            Ten sam zestaw (pierwsze piwo) robiłem dokładnie 29/06. Mimo, że wszystko robiłem zgodnie z instrukcją to wyszło mi ok 17,5 l przy ok 12,5 BLG. Po tygodniu BLG spadło do poziomu między 3,0 a 3,5, a po tygodniowej cichej było minimalnie poniżej 3. W zeszłą sobotę zabrałem się za kapslowanie. Przed kapslowaniem dodałem ok 110 gr. cukru (wymieszałem w szklance gorącej, przegotowanej wody), bo jak zapewniano mnie tutaj, przy tak niewielkich ilościach nie da się odczuć, które piwo refermentowane było cukrem, a które glukozą czy suchym ekstraktem... W każdym razie smak piwa przed kapslowaniem był zaskakująco dobry, spodziewałem się jakichś popłuczyn. Mam nadzieję, że jak otworze swoje piwko za 4-6 tyg będzie jeszcze lepiej

            Ps. Greta wyrządziła szkody 2 butelkom (akurat te nie miały zbyt wysokiego kołnierza...)

            Powodzenia!

            Comment

            Przetwarzanie...
            X