Witajcie,
w temacie warzenia własnego piwa będzie to mój pierwszy post, ponieważ jestem w trakcie robienia swojego pierwszego piwa.
Jako swoją pierwszą warkę wybrałem Prawdziwe ALE z BA.
I tak...
Wykorzystałem surowce:
ekstrat słodowy jasny w syropie: 3,4 kg
chmiel: East Kent Goldings (UK) 30 g
chmiel: Fuggles (UK) 30 g
drożdże Safale S-04: 11,5 g
Przed fermentacją burzliwą brzeczka miała 12,3 blg.
Przy zlewaniu na cichą było to 3 blg.
W tej chwili piwo stoi już 4 dzień na cichej i ma 3 blg.
Teraz pojawia się pytanie, na które nie do końca potrafię sobie odpowiedzieć, mianowicie...
Co teraz?
Czytałem, że dodawanie cukru to nie jest najlepszy pomysł. Zaznaczam, że nie zależy mi na jak najmniejszych kosztach zrobienia piwa, lecz na jego jak najlepszym smaku.
Jeśli nie ma innego wyjścia (nie mam suchego ekstraktu), to kiedy należy dodać cukier?
Jak nagazować piwo?
Najlepiej prosiłbym o instrukcję w tym temacie co teraz należy robić...?
Dziękuje i czekam na wskazówki
Maciek
w temacie warzenia własnego piwa będzie to mój pierwszy post, ponieważ jestem w trakcie robienia swojego pierwszego piwa.
Jako swoją pierwszą warkę wybrałem Prawdziwe ALE z BA.
I tak...
Wykorzystałem surowce:
ekstrat słodowy jasny w syropie: 3,4 kg
chmiel: East Kent Goldings (UK) 30 g
chmiel: Fuggles (UK) 30 g
drożdże Safale S-04: 11,5 g
Przed fermentacją burzliwą brzeczka miała 12,3 blg.
Przy zlewaniu na cichą było to 3 blg.
W tej chwili piwo stoi już 4 dzień na cichej i ma 3 blg.
Teraz pojawia się pytanie, na które nie do końca potrafię sobie odpowiedzieć, mianowicie...
Co teraz?
Czytałem, że dodawanie cukru to nie jest najlepszy pomysł. Zaznaczam, że nie zależy mi na jak najmniejszych kosztach zrobienia piwa, lecz na jego jak najlepszym smaku.
Jeśli nie ma innego wyjścia (nie mam suchego ekstraktu), to kiedy należy dodać cukier?
Jak nagazować piwo?
Najlepiej prosiłbym o instrukcję w tym temacie co teraz należy robić...?
Dziękuje i czekam na wskazówki
Maciek
Comment