Niemalże trzytygodniowa "cicha" Witbier'a

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • K-2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.06
    • 41

    Niemalże trzytygodniowa "cicha" Witbier'a

    Witam, jak w temacie - z powodów nagłych wakacji przez prawie 3 tygodnie witbier leżał sobie na cichej fermentacji. Czy w ogóle ma prawo być jeszcze dobry? Chciałbym go od razu butelkować, bo odfermentowało do 1 blg. Jest kwaskowate w smaku, ale to witbier. Niestety jest także trochę cierpkie. Czy to może moje uprzedzenie modyfikuje moje odczucia smakowe? Jeest szansa, że po trzech tygodniach leżenia drożdży w brzeczce piwo się nie zepsuło??
  • Komar_Pafnucy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.08
    • 1114

    #2
    Oczywiście, że jest. Myślę, że nawet całkiem duża.

    Nie wiem tylko czy się dobrze nagazuje.
    Last edited by Komar_Pafnucy; 2013-07-22, 21:19.

    Multitap Crawl
    Multitap Crawl na Facebook

    "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

    Comment

    • K-2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.06
      • 41

      #3
      czyli nie przejmować się smakiem, czyścić butelki i butelkować?

      Comment

      • K-2
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.06
        • 41

        #4
        Mój Boże, jaki ze mnie dureń... Oczywiście chodziło mi o zbyt długą fermentację BURZLIWĄ :/ Tak to jest gdy się pisze posty po 20-godzinnej podróży :/ Tak więc piwo zostało przez 3 tyg w fermentacji burzliwej, stąd moje obawy

        Comment

        • Komar_Pafnucy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.08
          • 1114

          #5
          Ja bym zabutelkował. Żal tego piwa a może rzeczywiście przesadzasz. Witbier może być nieco kwaskowy i mieć cierpki finisz. Nawet słynne BJCP ci to powie.
          Last edited by Komar_Pafnucy; 2013-07-22, 21:28.

          Multitap Crawl
          Multitap Crawl na Facebook

          "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
          Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

          Comment

          • K-2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.06
            • 41

            #6
            no żal jak najbardziej, bo jest go prawie 30litrów :/ na powierzchni nie ma żadnego kożuszka, pływają tylko takie zbitki jakby, chyba białka, ale nie udało mi się wszystkich przefiltrować po chmieleniu i to chyba są cały czas te same. czy wpływ na tą cierpkość może mieć wysoka temperatura fermantacji? była ona w okolicach 20 stopni, 21 może nawet przez te całe 3 tygodnie.

            Comment

            • Komar_Pafnucy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.08
              • 1114

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K-2 Wyświetlenie odpowiedzi
              czy wpływ na tą cierpkość może mieć wysoka temperatura fermantacji? była ona w okolicach 20 stopni, 21 może nawet przez te całe 3 tygodnie.
              Nie, nigdy nie spotkałem się z czymś takim.

              Jest kilka możliwości cierpkości piwa.
              Jeżeli takie są wszystkie twoje warki to przyczyną może być skład mineralny wody.
              Czasami to po prostu chmiel (ale w witbierze to go przecież nie ma za wiele).
              Niestety może to być też zakażenie, np. dzikimi drożdżami.

              A może po prostu skórka gorzkiej pomarańczy?

              Multitap Crawl
              Multitap Crawl na Facebook

              "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
              Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

              Comment

              • K-2
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.06
                • 41

                #8
                No cóż, przelałem do butelek, wyszło tego 48 sztuk Kolor był super, słomkowy :P Za tydzień pewnie nie wytrzymam i machnę jakąś butelkę, to poinformuję o odczuciach
                A jak tak sobie przypominam to faktycznie większość moich warek ma taki lekko cierpki posmak. Może czas zacząć kupować inną wodę do warzenia?

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Albo sprawdzić pH zacieru. Jak nie zakwaszę odpowiednio to też mi wychodzi cierpkie.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X