Witam, jak w temacie - z powodów nagłych wakacji przez prawie 3 tygodnie witbier leżał sobie na cichej fermentacji. Czy w ogóle ma prawo być jeszcze dobry? Chciałbym go od razu butelkować, bo odfermentowało do 1 blg. Jest kwaskowate w smaku, ale to witbier. Niestety jest także trochę cierpkie. Czy to może moje uprzedzenie modyfikuje moje odczucia smakowe? Jeest szansa, że po trzech tygodniach leżenia drożdży w brzeczce piwo się nie zepsuło??
Niemalże trzytygodniowa "cicha" Witbier'a
Collapse
X
-
Oczywiście, że jest. Myślę, że nawet całkiem duża.
Nie wiem tylko czy się dobrze nagazuje.Last edited by Komar_Pafnucy; 2013-07-22, 21:19.
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."
-
-
Ja bym zabutelkował. Żal tego piwa a może rzeczywiście przesadzasz. Witbier może być nieco kwaskowy i mieć cierpki finisz. Nawet słynne BJCP ci to powie.Last edited by Komar_Pafnucy; 2013-07-22, 21:28.
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."
Comment
-
-
no żal jak najbardziej, bo jest go prawie 30litrów :/ na powierzchni nie ma żadnego kożuszka, pływają tylko takie zbitki jakby, chyba białka, ale nie udało mi się wszystkich przefiltrować po chmieleniu i to chyba są cały czas te same. czy wpływ na tą cierpkość może mieć wysoka temperatura fermantacji? była ona w okolicach 20 stopni, 21 może nawet przez te całe 3 tygodnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K-2 Wyświetlenie odpowiedziczy wpływ na tą cierpkość może mieć wysoka temperatura fermantacji? była ona w okolicach 20 stopni, 21 może nawet przez te całe 3 tygodnie.
Jest kilka możliwości cierpkości piwa.
Jeżeli takie są wszystkie twoje warki to przyczyną może być skład mineralny wody.
Czasami to po prostu chmiel (ale w witbierze to go przecież nie ma za wiele).
Niestety może to być też zakażenie, np. dzikimi drożdżami.
A może po prostu skórka gorzkiej pomarańczy?
Multitap Crawl
Multitap Crawl na Facebook
"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."
Comment
-
-
No cóż, przelałem do butelek, wyszło tego 48 sztuk Kolor był super, słomkowy :P Za tydzień pewnie nie wytrzymam i machnę jakąś butelkę, to poinformuję o odczuciach
A jak tak sobie przypominam to faktycznie większość moich warek ma taki lekko cierpki posmak. Może czas zacząć kupować inną wodę do warzenia?
Comment
-
-
Albo sprawdzić pH zacieru. Jak nie zakwaszę odpowiednio to też mi wychodzi cierpkie.
Comment
-
Comment