Zmiana drożdży

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • poczatkujacy
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.02
    • 5

    #1

    Zmiana drożdży

    Witam
    Mam mały problem mianowicie mam surowce na pilsa niemieckiego, lecz nie mam warunków do dolnej fermentacji (tem. powyżej 18) czy mogę zastosować drożdże S-04. Oczywiście wiem, że to już nie będzie pils niemiecki tylko jakieś tam piwo. Pomału goni mnie już termin ważności ześrutowanego słodu.

    Z góry dziękuje za pomoc
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Pewnie że możesz.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • poczatkujacy
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.02
      • 5

      #3
      dzięki
      jeszcze jedno pytanie zacieranie oraz chmielenie zostawić bez zmian.
      Chciałbym żeby te piwo dało się wypić ze smakiem.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Możesz niczego nie zmieniać. Będzie dobre.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika poczatkujacy
          Witam
          Mam mały problem mianowicie mam surowce na pilsa niemieckiego, lecz nie mam warunków do dolnej fermentacji (tem. powyżej 18) czy mogę zastosować drożdże S-04. Oczywiście wiem, że to już nie będzie pils niemiecki tylko jakieś tam piwo. Pomału goni mnie już termin ważności ześrutowanego słodu.

          Z góry dziękuje za pomoc
          Ja bym raczej sugerowal US-05.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • poczatkujacy
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.02
            • 5

            #6
            Niestety US-05 nie posiadam a S-04 kupiłem do Dry Stout i planuje je wykorzystać w pierwszej kolejności do "pilsa niemieckiego" a następnie gęstwe do Dry Stout

            Comment

            • poczatkujacy
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.02
              • 5

              #7
              Witam ponownie właśnie pije ostatniego "pilsa niemieckiego" na drożdżach US-04 wyszedł bardzo dobry, lecz piwo miodowe z resztek według Zbyszek T wyszło wyśmienite jak dla początkującego smakosza
              Jeszcze raz dziękuje za pomoc

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                dadek
                Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                2024-04-13, 01:37
              • darekd
                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                darekd
                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                ...
                2023-02-07, 23:16
              • dadek
                Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                dadek
                Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                2023-11-22, 05:14
              • bastion
                Ukraina, Ivano - Frankivsk, Petlury 2/3, Brovarnia Honir. [Bez wyszynku]
                bastion
                Kolejny z mikrusów w Ivano- Frankivsku, mimo że jest umiejscowiony blisko centrum, zupełnie utaił swoją bytność. Gdyby nie to, że był z nami miejscowy człowiek, to zapewne bym tam nie trafił.
                Od podstaw zbudowana niedawno hala, skrywa praktycznie w jednym pomieszczeniu technologię...
                2022-11-21, 11:52
              • kniazix
                Hiszpania, San Sebastian, Basqueland Izakaia, Peña y Goñi 4
                kniazix
                Bar z piwkiem z browaru Basqueland Brewing. Na prawdę mmaczny mikrobowar z kraju Basków
                Plus jakieś przekąski z kuchni lokalnej i azjatyckiej.
                Powiadają, że czołówka konkurująca z GaragArtem o palmę pierwszeństwa

                https://www.facebook.com/basquelandizakaia/

                ...
                2022-09-18, 20:09
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...