pytania natury technicznej od laika

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #16
    Większy garnek i tak będzie Ci potrzebny do chmielenia, 5 litrów to jednak chyba będzie za mało.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

      #17
      Do wysładzania żaden brewkit ani ekstrakt nie jest potrzebny, w ogóle na wysładzanie nie ma miejsca przy ekstraktach. Natomiast, jeśli masz zamiar zrobić 20l warkę, to druga puszka ekstraktu będzie niezbędna, bo z jednej to piwo wyjdzie za rzadkie.

      Na upartego, można zagotować i nachmielić brzeczkę w 5l garnku, ale wygodniej jest w większym; jeśli nie chcesz w taki inwestować, to zawsze możesz spróbować go pożyczyć.

      Powodzenia!
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • leeroy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.03
        • 32

        #18
        Ok, czyli z garnkiem sprawa jasna.

        Czyli w takim zestawie jak ten z linku

        http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod

        mamy wszystkie składniki? Jak się to ma do opisu z instrukcji:

        "Wsypać do 9 l wody całą śrutę i trzymać w 64-66oC aż do negatywnej dla skrobi
        próby jodowej (około 60 minut)
        Podgrzać zacier do 76oC i filtrować.
        Wysładzać tak, by zebrać około 11 litrów brzeczki słodkiej."

        Comment

        • bromag
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.04
          • 8

          #19
          Do tego to będziesz potrzebował minimum 15 litrowy gar, a najlepiej 20. Zdecyduj się co chcesz robić, bo raz mówisz o ekstraktach a raz pokazujesz zestaw słodów

          Comment

          • leeroy
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.03
            • 32

            #20
            Ok, wziąłem nie ten zestaw. Oczywiście ten jest z zacieraniem. No to od początku. Czy do tego zestawu potrzebuję jakieś dodatkowe składniki?

            http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #21
              Przecież stoi napisane, że to komplet surowców na 40 butelek. Skoro komplet, to żadne dodatkowe składniki nie są potrzebne.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • adamsky
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.01
                • 51

                #22
                Oczywiście ten jest z zacieraniem.
                Zestawy z zacieraniem to te na bazie słodów a nie ekstraktów słodowych.

                Comment

                • leeroy
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.03
                  • 32

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                  Przecież stoi napisane, że to komplet surowców na 40 butelek. Skoro komplet, to żadne dodatkowe składniki nie są potrzebne.
                  Chciałem się upewnić

                  Comment

                  • leeroy
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.03
                    • 32

                    #24
                    Ok, a co z refermentacją? Do tego potrzebny jest cukier, brewkit czy glukoza. Tego w zestawie nie ma.

                    Comment

                    • bromag
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.04
                      • 8

                      #25
                      cukier w domu raczej masz, po za tym nie potrzebujesz go nie wiadomo ile: ~120-180g

                      Comment

                      • adamsky
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.01
                        • 51

                        #26
                        Potrzebna też będzie woda. Nie ma jej w zestawie.

                        Comment

                        • leeroy
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.03
                          • 32

                          #27
                          Cukier cukrem, ale lepsza chyba jest glukoza.

                          Comment

                          • adamsky
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.01
                            • 51

                            #28
                            Przy refermentacji nie robi to wielkiej różnicy (o ile w ogóle robi jakąkolwiek).

                            Przy pierwszych warkach możesz odpuścić tego typu eksperymenty. Teraz skup się na najważniejszym: opanuj sam proces, naucz się jak zachować sterylność i jak zapewnić dobre warunki pracy drożdży. To będzie kluczowe dla smaku piwa.

                            Comment

                            • leeroy
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.03
                              • 32

                              #29
                              Ok, dzięki za pomoc

                              Comment

                              • Wujcio_Shaggy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.01
                                • 4628

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamsky
                                Potrzebna też będzie woda. Nie ma jej w zestawie.
                                Kurczę, faktycznie. To BA nie dodaje do zestawu dwudziestolitrowego baniaka wody z Burton-on-Trent?
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • woosaa
                                  Przyspieszona cicha
                                  woosaa
                                  Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                  2025-01-09, 17:18
                                • Charlie44
                                  Pierwsze zlewanie na cichą.
                                  Charlie44
                                  Cześć wszystkim,

                                  Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                                  1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                                  2018-10-22, 12:08
                                • fligiert
                                  Drożdże na cichą?
                                  fligiert
                                  Witam
                                  Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
                                  Pozdrawiam

                                  Sent from my...
                                  2019-06-24, 19:34
                                • kaczka116
                                  ReCraft, [Za Miastem] Cicha Noc
                                  kaczka116
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2020-02-08, 09:32
                                • m2200
                                  Płatki dębowe na cichą.
                                  m2200
                                  Cześć,

                                  uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

                                  Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
                                  2019-08-22, 18:29
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...