Większy garnek i tak będzie Ci potrzebny do chmielenia, 5 litrów to jednak chyba będzie za mało.
pytania natury technicznej od laika
Collapse
X
-
-
Do wysładzania żaden brewkit ani ekstrakt nie jest potrzebny, w ogóle na wysładzanie nie ma miejsca przy ekstraktach. Natomiast, jeśli masz zamiar zrobić 20l warkę, to druga puszka ekstraktu będzie niezbędna, bo z jednej to piwo wyjdzie za rzadkie.
Na upartego, można zagotować i nachmielić brzeczkę w 5l garnku, ale wygodniej jest w większym; jeśli nie chcesz w taki inwestować, to zawsze możesz spróbować go pożyczyć.
Powodzenia!Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Ok, czyli z garnkiem sprawa jasna.
Czyli w takim zestawie jak ten z linku
http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod
mamy wszystkie składniki? Jak się to ma do opisu z instrukcji:
"Wsypać do 9 l wody całą śrutę i trzymać w 64-66oC aż do negatywnej dla skrobi
próby jodowej (około 60 minut)
Podgrzać zacier do 76oC i filtrować.
Wysładzać tak, by zebrać około 11 litrów brzeczki słodkiej."Comment
-
Ok, wziąłem nie ten zestaw. Oczywiście ten jest z zacieraniem. No to od początku. Czy do tego zestawu potrzebuję jakieś dodatkowe składniki?
http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kodComment
-
Przecież stoi napisane, że to komplet surowców na 40 butelek. Skoro komplet, to żadne dodatkowe składniki nie są potrzebne.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Przy refermentacji nie robi to wielkiej różnicy (o ile w ogóle robi jakąkolwiek).
Przy pierwszych warkach możesz odpuścić tego typu eksperymenty. Teraz skup się na najważniejszym: opanuj sam proces, naucz się jak zachować sterylność i jak zapewnić dobre warunki pracy drożdży. To będzie kluczowe dla smaku piwa.Comment
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
Related Topics
Collapse
-
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Cześć wszystkim,
Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:
1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
Pozdrawiam
Sent from my...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Cześć,
uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.
Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment