pytania natury technicznej od laika

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bromag
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 8

    #31
    To ja wracam z pytaniem do swojego tematu, tym razem już o drugą warkę:
    Zlewałem dzisiaj piwo na cichą i martwią mnie dwie sprawy które zauważyłem: piwo miało zapach normalny, ale droższe z dna pachniały już kwaśno, sprawdziłem więc smak (piwa, nie drożdży :P ) i niby nie czuć kwasu w smaku, ale piwo jest lekko nagazowane. Czy to znaczy, że piwo jest zepsute? Lać już w kanał, czy przeczekać cichą?

    Comment

    • howser
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.03
      • 103

      #32
      Zrób cichą, z piwem nic złego się nie dzieje.
      Drożdżami nie ma się co przejmować. Może szczep, którego użyłeś, tak właśnie ma. Dla przykładu S-33 strasznie dają siarkowodorem, ale zapach ten nie oznacza infekcji i nie przechodzi do piwa.
      Lekkie nagazowanie po fermentacji też jest normalne.

      Comment

      • adamsky
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.01
        • 51

        #33
        Ogólna zasada jest taka że dopóki nie nabierzesz doświadczenia to nie ma co wnioskować na podstawie zapachów przy fermentacji. Czasem po prostu pachnie dziwnie.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 16:18
        • Charlie44
          Pierwsze zlewanie na cichą.
          Charlie44
          Cześć wszystkim,

          Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

          1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
          2018-10-22, 11:08
        • fligiert
          Drożdże na cichą?
          fligiert
          Witam
          Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
          Pozdrawiam

          Sent from my...
          2019-06-24, 18:34
        • kaczka116
          ReCraft, [Za Miastem] Cicha Noc
          kaczka116
          Piwo gotowe do oceny
          2020-02-08, 08:32
        • m2200
          Płatki dębowe na cichą.
          m2200
          Cześć,

          uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

          Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
          2019-08-22, 17:29
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...