pytania natury technicznej od laika

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bromag
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 8

    #1

    pytania natury technicznej od laika

    Jestem w trakcie mojej pierwszej warki (fermentuje już wesoło bez bulkania ale pieniście) i nachodzą mnie pewne pytania natury technicznej:

    1. sprawdzanie BLG młodego piwa - w FAQ napisane jest, że najłatwiej wrzucić balingometr do fermentora, tylko czy w takim wypadku mam wywalić część tej piany, przerzucić ją w inne miejsce, czy jak inaczej odczytać wskazanie balingometru?

    2. fermentacja idzie w wiadrze bez kranika, czy zlewanie na cichą mogę ułatwić sobie wyrzucając delikatnie całą pianę, a później po prostu przelewając do drugiego fermentora?

    3. trafił mi się nieszczelny fermentor (przy kraniku), nie jest to nieszczelność jakaś wielka, ale kropla na godzinę się sączy mniej-więcej, więc przez całą cichą trochę ucieknie, czy w takim wypadku lepiej na cichą przelać 2x (najpierw do tego z kranikiem, a później z powrotem do tego bez kranika), czy próbować uszczelniać kranik jakimś silikonem?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Dokup drugie wiadro bez kranu, to najprostsze rozwiązanie.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • howser
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.03
      • 103

      #3
      1) i 2) Z tego co do tej pory zaobserwowałem w moich warkach to piana znika po paru dniach burzliwej, więc nie będzie dla Ciebie problemem przy mierzeniu BLG czy zlewaniu na cichą. Niemniej jednak warto się powstrzymać od przeszkadzania piwu - to czy zmierzysz BLG czy nie w niczym nie poprawi fermentacji. Warto się trzymać podejścia Krzysia - trzymasz piwo tydzień na burzliwej, dwa na cichej. Względnie jeśli piwo ma wyższe BLG to wydłużasz burzliwą o tydzień. Po takim czasie i tak wszystko co miało odfermentować to odfermentuje.
      3) Tak jak napisał Zgoda, lepiej zainwestować w wiadro bez kranika. Kranik nie zawsze można dobrze doczyścić, co wiąże się z większym ryzykiem infekcji piwa trzymanego w brudnym fermentorze.

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Albo kup sobie uszczelkę w hydraulicznym sklepie i powinno być ok, no i dokręć ten kranik b.mocno, też mam taki badziewny, jak nie przykręcę na maxa to cieknie przy gwincie, ale najlepiej kup wiadro do cichej jak radzą koledzy.

        Comment

        • bromag
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.04
          • 8

          #5
          Wiadro dokupiłem. Otworzyłem też fermentor, żeby zobaczyć jak to w środku wygląda, okazało się, że piany już nie ma, została tylko oblepiona na ściankach wiadra, zmierzyłem kontrolnie BLG, pokazuje 5, zostawię jeszcze do niedzieli (minie tydzień od zadania drożdży) i przelewam na cichą.
          Dzięki za rady

          Comment

          • bromag
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.04
            • 8

            #6
            Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie tej samej warki, więc nowego tematu nie zakładam, jednocześnie przepraszając za dubla.

            Mijają mi 2 tygodnie cichej, BLG spadło mi przez ten czas tylko o 1 stopień w stosunku do końca burzliwej (z 5° do 4°, nastawna 13°). Z tego co się orientowałem to na koniec cichej powinno być koło 2-3°, czy w takim przypadku:
            a) czekać z butelkowaniem i kontynuować cichą
            b) butelkować, ale zmniejszyć ilość cukru do refermentacji
            c) butelkować jak gdyby nigdy nic
            d) coś pominąłem?

            z góry dzięki za rady

            Comment

            • jacekan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.05
              • 388

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bromag
              Z tego co się orientowałem to na koniec cichej powinno być koło 2-3°
              Coś źle zrozumiałeś. Cicha nie służy do dalszej fermentacji. Jeżeli wskazania zawartości cukru stoją w miejscu, to lej w butelki. Nie ma znaczenia, czy będzie 5 czy 1 Blg.
              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

              Comment

              • howser
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.03
                • 103

                #8
                Butelkować. Jeśli piwo było zacierane na słodko (długa przerwa dekstrynująca) to nie odfermentuje głęboko.

                Comment

                • bromag
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.04
                  • 8

                  #9
                  OK, dzięki, ale w takim razie jeszcze pozostaje pytanie czy nie zmniejszyć ilości cukru (boję się granatów :P)
                  PS. całe zacieranie było w 68-65°C, zgodnie z instrukcją jaką dostałem do Dry Stouta.

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #10
                    Nieprawda, wcale się nie boisz. Jakbyś się naprawdę bał, to byś zrobił test odfermentowania, a potem byś zadbał o prawidłowy przebieg fermentacji.

                    Lej i niczego nie kombinuj. Jak pierdyknie to się będziesz martwił.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bromag
                      OK, dzięki, ale w takim razie jeszcze pozostaje pytanie czy nie zmniejszyć ilości cukru (boję się granatów :P)
                      Co to znaczy "zmniejszyć"? Standardowo sypie się 6 g. na litr. Z tego granatów nie będzie. Wielu piwowarów sypie mniej - 5 nawet 4 g. na litr, ponieważ większość stylów jest raczej nisko gazowana. Chyba, że chciałeś wsypać kilo cukru, to wtedy tak, zmniejszyć.

                      K...a, skad się bierze ta plaga granatów? Co drugi najpier ma problem z rurką, że mu nie działa, a potem że mu wszystko wybuchnie w piwnicy. Czy to naprawdę trudno doczytać, ile cukru trzeba użyć do refermentacji?

                      Comment

                      • bromag
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.04
                        • 8

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Co to znaczy "zmniejszyć"? Standardowo sypie się 6 g. na litr.
                        Do tej pory czytałem o 8 g. na litr, a właśnie do 6 chciałem ewentualnie zmniejszyć.
                        Wielkie dzięki za rady, Wasze zdrówko

                        Comment

                        • piaskun87
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.08
                          • 19

                          #13
                          Witam, nie chcę zakładać osobnego tematu więc podepnę się jeśli pozwolicie

                          Tak rozmyślałem nad ulepszeniem procesu i wpadła mi taka myśl. Czy jest sens zostawić warkę w jednym fermentorze na tydzień burzliwej i bez przelewania, dodatkowo, tydzień na cichą (ferm. z rurką, temp. 20stC)? Później tylko zlać do ferm. z kranikiem, dodać surowiec do refermentacji i rozlewać.

                          Teoretycznie drożdże zjedzą cały cukier oraz zmniejszam szanse zainfekowania i napowietrzenia piwa w trakcie przelewania, ale mam spore wątpliwości co do obecności drożdży przez tak długi czas?! Intuicja podpowiada mi, że to zła metoda - jak myślicie?

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10796

                            #14
                            To żadne ulepszenie, tak też sie robi. Zapewniam Ciebie że po 2 miesiącach będą jeszcze drożdże
                            Na tamtym forum zapewne będzie więcej "experckich" rad
                            Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-08-26, 22:27.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • leeroy
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.03
                              • 32

                              #15
                              Witam brać piwowarską. Zaczynam przygodę z piwowarstwem i mam dwa pytania natury technicznej.

                              Nie chcę zaczynać od brewkitu. Chcę mieć też trochę frajdy z tego pierwszego warzenia i uwarzyć pierwsze piwo z ekstraktu niechmielonego. W instrukcji jest napisane, że można rozpuścić ekstrakt w 6l wody. Ja obecnie takiego garnka nie posiadam i z racji znacznych kosztów związanych z zakupem zestawu startowego i surowców chcę się z zakupem takowego powstrzymać. Mam natomiast garnek 5l. I z tym związane jest moje pytanie czy ten 6l garnek to warunek konieczny czy mogę uwarzyć w 5l i po prostu dodać więcej wody do brzeczki? Drugie pytanie: na stronie browamatora są gotowe zestawy, ale nie widzę żeby był w nich ekstrakt czy brewkit do wysładzania. Rozumiem, że taki trzeba dokupić dodatkowo?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • woosaa
                                Przyspieszona cicha
                                woosaa
                                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                                2025-01-09, 16:18
                              • Charlie44
                                Pierwsze zlewanie na cichą.
                                Charlie44
                                Cześć wszystkim,

                                Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                                1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                                2018-10-22, 11:08
                              • fligiert
                                Drożdże na cichą?
                                fligiert
                                Witam
                                Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
                                Pozdrawiam

                                Sent from my...
                                2019-06-24, 18:34
                              • kaczka116
                                ReCraft, [Za Miastem] Cicha Noc
                                kaczka116
                                Piwo gotowe do oceny
                                2020-02-08, 08:32
                              • m2200
                                Płatki dębowe na cichą.
                                m2200
                                Cześć,

                                uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

                                Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
                                2019-08-22, 17:29
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...