Jestem w trakcie mojej pierwszej warki (fermentuje już wesoło bez bulkania ale pieniście) i nachodzą mnie pewne pytania natury technicznej:
1. sprawdzanie BLG młodego piwa - w FAQ napisane jest, że najłatwiej wrzucić balingometr do fermentora, tylko czy w takim wypadku mam wywalić część tej piany, przerzucić ją w inne miejsce, czy jak inaczej odczytać wskazanie balingometru?
2. fermentacja idzie w wiadrze bez kranika, czy zlewanie na cichą mogę ułatwić sobie wyrzucając delikatnie całą pianę, a później po prostu przelewając do drugiego fermentora?
3. trafił mi się nieszczelny fermentor (przy kraniku), nie jest to nieszczelność jakaś wielka, ale kropla na godzinę się sączy mniej-więcej, więc przez całą cichą trochę ucieknie, czy w takim wypadku lepiej na cichą przelać 2x (najpierw do tego z kranikiem, a później z powrotem do tego bez kranika), czy próbować uszczelniać kranik jakimś silikonem?
1. sprawdzanie BLG młodego piwa - w FAQ napisane jest, że najłatwiej wrzucić balingometr do fermentora, tylko czy w takim wypadku mam wywalić część tej piany, przerzucić ją w inne miejsce, czy jak inaczej odczytać wskazanie balingometru?
2. fermentacja idzie w wiadrze bez kranika, czy zlewanie na cichą mogę ułatwić sobie wyrzucając delikatnie całą pianę, a później po prostu przelewając do drugiego fermentora?
3. trafił mi się nieszczelny fermentor (przy kraniku), nie jest to nieszczelność jakaś wielka, ale kropla na godzinę się sączy mniej-więcej, więc przez całą cichą trochę ucieknie, czy w takim wypadku lepiej na cichą przelać 2x (najpierw do tego z kranikiem, a później z powrotem do tego bez kranika), czy próbować uszczelniać kranik jakimś silikonem?
Comment