Większy garnek i tak będzie Ci potrzebny do chmielenia, 5 litrów to jednak chyba będzie za mało.
pytania natury technicznej od laika
Collapse
X
-
-
Do wysładzania żaden brewkit ani ekstrakt nie jest potrzebny, w ogóle na wysładzanie nie ma miejsca przy ekstraktach. Natomiast, jeśli masz zamiar zrobić 20l warkę, to druga puszka ekstraktu będzie niezbędna, bo z jednej to piwo wyjdzie za rzadkie.
Na upartego, można zagotować i nachmielić brzeczkę w 5l garnku, ale wygodniej jest w większym; jeśli nie chcesz w taki inwestować, to zawsze możesz spróbować go pożyczyć.
Powodzenia!Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Ok, czyli z garnkiem sprawa jasna.
Czyli w takim zestawie jak ten z linku
http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod
mamy wszystkie składniki? Jak się to ma do opisu z instrukcji:
"Wsypać do 9 l wody całą śrutę i trzymać w 64-66oC aż do negatywnej dla skrobi
próby jodowej (około 60 minut)
Podgrzać zacier do 76oC i filtrować.
Wysładzać tak, by zebrać około 11 litrów brzeczki słodkiej."
Comment
-
-
Ok, wziąłem nie ten zestaw. Oczywiście ten jest z zacieraniem. No to od początku. Czy do tego zestawu potrzebuję jakieś dodatkowe składniki?
http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod
Comment
-
-
Przecież stoi napisane, że to komplet surowców na 40 butelek. Skoro komplet, to żadne dodatkowe składniki nie są potrzebne.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedziPrzecież stoi napisane, że to komplet surowców na 40 butelek. Skoro komplet, to żadne dodatkowe składniki nie są potrzebne.
Comment
-
-
Przy refermentacji nie robi to wielkiej różnicy (o ile w ogóle robi jakąkolwiek).
Przy pierwszych warkach możesz odpuścić tego typu eksperymenty. Teraz skup się na najważniejszym: opanuj sam proces, naucz się jak zachować sterylność i jak zapewnić dobre warunki pracy drożdży. To będzie kluczowe dla smaku piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamsky Wyświetlenie odpowiedziPotrzebna też będzie woda. Nie ma jej w zestawie.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
Comment