pytania natury technicznej od laika

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #16
    Większy garnek i tak będzie Ci potrzebny do chmielenia, 5 litrów to jednak chyba będzie za mało.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 4628

      #17
      Do wysładzania żaden brewkit ani ekstrakt nie jest potrzebny, w ogóle na wysładzanie nie ma miejsca przy ekstraktach. Natomiast, jeśli masz zamiar zrobić 20l warkę, to druga puszka ekstraktu będzie niezbędna, bo z jednej to piwo wyjdzie za rzadkie.

      Na upartego, można zagotować i nachmielić brzeczkę w 5l garnku, ale wygodniej jest w większym; jeśli nie chcesz w taki inwestować, to zawsze możesz spróbować go pożyczyć.

      Powodzenia!
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • leeroy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.03
        • 32

        #18
        Ok, czyli z garnkiem sprawa jasna.

        Czyli w takim zestawie jak ten z linku

        http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod

        mamy wszystkie składniki? Jak się to ma do opisu z instrukcji:

        "Wsypać do 9 l wody całą śrutę i trzymać w 64-66oC aż do negatywnej dla skrobi
        próby jodowej (około 60 minut)
        Podgrzać zacier do 76oC i filtrować.
        Wysładzać tak, by zebrać około 11 litrów brzeczki słodkiej."

        Comment

        • bromag
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.04
          • 8

          #19
          Do tego to będziesz potrzebował minimum 15 litrowy gar, a najlepiej 20. Zdecyduj się co chcesz robić, bo raz mówisz o ekstraktach a raz pokazujesz zestaw słodów

          Comment

          • leeroy
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.03
            • 32

            #20
            Ok, wziąłem nie ten zestaw. Oczywiście ten jest z zacieraniem. No to od początku. Czy do tego zestawu potrzebuję jakieś dodatkowe składniki?

            http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #21
              Przecież stoi napisane, że to komplet surowców na 40 butelek. Skoro komplet, to żadne dodatkowe składniki nie są potrzebne.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • adamsky
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.01
                • 51

                #22
                Oczywiście ten jest z zacieraniem.
                Zestawy z zacieraniem to te na bazie słodów a nie ekstraktów słodowych.

                Comment

                • leeroy
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.03
                  • 32

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                  Przecież stoi napisane, że to komplet surowców na 40 butelek. Skoro komplet, to żadne dodatkowe składniki nie są potrzebne.
                  Chciałem się upewnić

                  Comment

                  • leeroy
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.03
                    • 32

                    #24
                    Ok, a co z refermentacją? Do tego potrzebny jest cukier, brewkit czy glukoza. Tego w zestawie nie ma.

                    Comment

                    • bromag
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.04
                      • 8

                      #25
                      cukier w domu raczej masz, po za tym nie potrzebujesz go nie wiadomo ile: ~120-180g

                      Comment

                      • adamsky
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.01
                        • 51

                        #26
                        Potrzebna też będzie woda. Nie ma jej w zestawie.

                        Comment

                        • leeroy
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.03
                          • 32

                          #27
                          Cukier cukrem, ale lepsza chyba jest glukoza.

                          Comment

                          • adamsky
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.01
                            • 51

                            #28
                            Przy refermentacji nie robi to wielkiej różnicy (o ile w ogóle robi jakąkolwiek).

                            Przy pierwszych warkach możesz odpuścić tego typu eksperymenty. Teraz skup się na najważniejszym: opanuj sam proces, naucz się jak zachować sterylność i jak zapewnić dobre warunki pracy drożdży. To będzie kluczowe dla smaku piwa.

                            Comment

                            • leeroy
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.03
                              • 32

                              #29
                              Ok, dzięki za pomoc

                              Comment

                              • Wujcio_Shaggy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.01
                                • 4628

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamsky Wyświetlenie odpowiedzi
                                Potrzebna też będzie woda. Nie ma jej w zestawie.
                                Kurczę, faktycznie. To BA nie dodaje do zestawu dwudziestolitrowego baniaka wody z Burton-on-Trent?
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X