pytania natury technicznej od laika

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bromag
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 8

    #31
    To ja wracam z pytaniem do swojego tematu, tym razem już o drugą warkę:
    Zlewałem dzisiaj piwo na cichą i martwią mnie dwie sprawy które zauważyłem: piwo miało zapach normalny, ale droższe z dna pachniały już kwaśno, sprawdziłem więc smak (piwa, nie drożdży :P ) i niby nie czuć kwasu w smaku, ale piwo jest lekko nagazowane. Czy to znaczy, że piwo jest zepsute? Lać już w kanał, czy przeczekać cichą?

    Comment

    • howser
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.03
      • 103

      #32
      Zrób cichą, z piwem nic złego się nie dzieje.
      Drożdżami nie ma się co przejmować. Może szczep, którego użyłeś, tak właśnie ma. Dla przykładu S-33 strasznie dają siarkowodorem, ale zapach ten nie oznacza infekcji i nie przechodzi do piwa.
      Lekkie nagazowanie po fermentacji też jest normalne.

      Comment

      • adamsky
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.01
        • 51

        #33
        Ogólna zasada jest taka że dopóki nie nabierzesz doświadczenia to nie ma co wnioskować na podstawie zapachów przy fermentacji. Czasem po prostu pachnie dziwnie.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X