warzenie i fermentacja w upale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    warzenie i fermentacja w upale

    Chciałbym się dowiedzieć od bardziej doświadczonych piwowarów czy da się zrobić piwo w domu w upałach jakie teraz mamy? Mieszkam na poddaszu i mam cholernie wysokie temp. ok 30st. Czy da się w takich temperaturach fermentować piwo? Przez cały dzień jestem w pracy i regularne obkładanie wiadra lodem nie wchodzi w grę. Są inne sposoby? czy lepiej po prostu odpuścić i poczekać 2 miesiące?
    Last edited by karol1000; 2013-07-26, 07:42.
    LP
  • WiHuRa
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 129

    #2
    Fermentować się da ale będą ochydne rezultaty. Jeśli nie masz możliwości chłodzenia, odpuść sobie.

    Comment

    • howser
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.03
      • 103

      #3
      Można spróbować uwarzyć jakiegoś belga Np. na tych drożdżach:
      Spicy and phenolic, this yeast emulates the intensity and complexity of some of the best monastic breweries in Belgium. High attenuation and alcohol tolerance allow you to brew a huge range of Belgian beers. Suitable for Belgian Strong Golden and Belgian Strong Dark Ales. Attenuation: Very High (82 - 92%) Flocculation:

      Wg. producenta w Twoich 30 stopniach będzie im jak w raju.

      Comment

      • pizmak666
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.12
        • 1904

        #4
        Ja równiż odradzam. Z moich doświadczeń to dla górniaków maksymalna temperatura przy której jeszcze nie pojawiaja się niewskazane posmaki to 22^C. Późniejsze picie 40 flaszek i kręcenie nosem, że jednak to nie to jest średnio fajne
        „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

        "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

        Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          zrób sobie skrzynie ze styropianu, spokojnie utrzymasz temperaturę w granicach przyzwoitości, wybierz jakieś drożdże które dają radą od powiedzmy 15-do 22 sC ,2 butelki zamrożone i możesz spokojnie iść do pracy.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Lodówka styropianowa i po krzyku. Chyba, że nie masz również miejsca na późniejsze leżakowanie tego piwa w niższej temperaturze, to sobie odpuść.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • karol1000
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.09
              • 1823

              #7
              tradycyjne lodówki na lezakowanie mam, nawet jedną tylko do piwa w pokoju
              Faktycznie trzebaby pomyśleć o styropianie. Dzięki za pomoc
              LP

              Comment

              • Darkman
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.11
                • 133

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedzi
                tradycyjne lodówki na lezakowanie mam
                To wstaw fermentor do lodówki i po sprawie....

                Comment

                • karol1000
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.09
                  • 1823

                  #9
                  nie ma jak dobra rada.
                  Nigdy w zyciu bym o tym nie pomyslal!
                  Dzięki Darkman, plus dla ciebie
                  LP

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X