Chciałbym się dowiedzieć od bardziej doświadczonych piwowarów czy da się zrobić piwo w domu w upałach jakie teraz mamy? Mieszkam na poddaszu i mam cholernie wysokie temp. ok 30st. Czy da się w takich temperaturach fermentować piwo? Przez cały dzień jestem w pracy i regularne obkładanie wiadra lodem nie wchodzi w grę. Są inne sposoby? czy lepiej po prostu odpuścić i poczekać 2 miesiące?
warzenie i fermentacja w upale
Collapse
X
-
Można spróbować uwarzyć jakiegoś belga Np. na tych drożdżach:
Spicy and phenolic, this yeast emulates the intensity and complexity of some of the best monastic breweries in Belgium. High attenuation and alcohol tolerance allow you to brew a huge range of Belgian beers. Suitable for Belgian Strong Golden and Belgian Strong Dark Ales. Attenuation: Very High (82 - 92%) Flocculation:
Wg. producenta w Twoich 30 stopniach będzie im jak w raju.
Comment
-
-
Ja równiż odradzam. Z moich doświadczeń to dla górniaków maksymalna temperatura przy której jeszcze nie pojawiaja się niewskazane posmaki to 22^C. Późniejsze picie 40 flaszek i kręcenie nosem, że jednak to nie to jest średnio fajne„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
-
Lodówka styropianowa i po krzyku. Chyba, że nie masz również miejsca na późniejsze leżakowanie tego piwa w niższej temperaturze, to sobie odpuść.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000 Wyświetlenie odpowiedzitradycyjne lodówki na lezakowanie mam
Comment
-
Comment