Jakiś czas temu uwarzyłem piwo na samym cascade.
Wyszło całkiem fajnie ale chciałbym dołożyć trochę chmielu,
Było tak:
40gr. od początku-70min
10gr. po 40 min-na 30 min
10gr. po 55 min na 15min
25gr. po 60 min na 10 min
10gr. po 65 min na 5 min
10gr. po 69 min na 1 min
25gr. na cichą
w sumie 130gr. na 20L
I teraz pora na pytania.
-Załóżmy, że chciałbym dołożyć jeszcze połowę z tych 130 i dać razem 200gr,
jak w tej sytuacji rozdzielić dodatkowy chmiel, proporcjonalnie czy gdzieś sypnąć więcej.
-Dlaczego w tym przepisie chmiel jest dodawany w 6 porcjach, zwykle czytam o 3 porcjach
kolejno na goryczkę smak i aromat.
-Może ktoś widział jakiś bardziej obszerny poradnik dotyczący chmielenia, w którym mógłbym więcej poczytać na temat ile porcji chmielu i jaka część całości do której porcji i jaki efekt uzyskam.
-Ostatnie, ile polecacie chmielu cascade do piwka 13blg, żeby było bardzo konkretnie nachmielone, mocno aromatyczne ale żeby nie przesadzić,
słody- pale ale 2kg, wiedeński 1kg, monachijski 1kg, crystal 150 0,3kg
Wyszło całkiem fajnie ale chciałbym dołożyć trochę chmielu,
Było tak:
40gr. od początku-70min
10gr. po 40 min-na 30 min
10gr. po 55 min na 15min
25gr. po 60 min na 10 min
10gr. po 65 min na 5 min
10gr. po 69 min na 1 min
25gr. na cichą
w sumie 130gr. na 20L
I teraz pora na pytania.
-Załóżmy, że chciałbym dołożyć jeszcze połowę z tych 130 i dać razem 200gr,
jak w tej sytuacji rozdzielić dodatkowy chmiel, proporcjonalnie czy gdzieś sypnąć więcej.
-Dlaczego w tym przepisie chmiel jest dodawany w 6 porcjach, zwykle czytam o 3 porcjach
kolejno na goryczkę smak i aromat.
-Może ktoś widział jakiś bardziej obszerny poradnik dotyczący chmielenia, w którym mógłbym więcej poczytać na temat ile porcji chmielu i jaka część całości do której porcji i jaki efekt uzyskam.
-Ostatnie, ile polecacie chmielu cascade do piwka 13blg, żeby było bardzo konkretnie nachmielone, mocno aromatyczne ale żeby nie przesadzić,
słody- pale ale 2kg, wiedeński 1kg, monachijski 1kg, crystal 150 0,3kg
Comment