Chmielenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcinmicha
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.06
    • 6

    Chmielenie

    Jakiś czas temu uwarzyłem piwo na samym cascade.
    Wyszło całkiem fajnie ale chciałbym dołożyć trochę chmielu,
    Było tak:
    40gr. od początku-70min
    10gr. po 40 min-na 30 min
    10gr. po 55 min na 15min
    25gr. po 60 min na 10 min
    10gr. po 65 min na 5 min
    10gr. po 69 min na 1 min

    25gr. na cichą
    w sumie 130gr. na 20L

    I teraz pora na pytania.
    -Załóżmy, że chciałbym dołożyć jeszcze połowę z tych 130 i dać razem 200gr,
    jak w tej sytuacji rozdzielić dodatkowy chmiel, proporcjonalnie czy gdzieś sypnąć więcej.
    -Dlaczego w tym przepisie chmiel jest dodawany w 6 porcjach, zwykle czytam o 3 porcjach
    kolejno na goryczkę smak i aromat.
    -Może ktoś widział jakiś bardziej obszerny poradnik dotyczący chmielenia, w którym mógłbym więcej poczytać na temat ile porcji chmielu i jaka część całości do której porcji i jaki efekt uzyskam.
    -Ostatnie, ile polecacie chmielu cascade do piwka 13blg, żeby było bardzo konkretnie nachmielone, mocno aromatyczne ale żeby nie przesadzić,
    słody- pale ale 2kg, wiedeński 1kg, monachijski 1kg, crystal 150 0,3kg
  • polisholsby
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 57

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinmicha Wyświetlenie odpowiedzi
    Jakiś czas temu uwarzyłem piwo na samym cascade.
    Wyszło całkiem fajnie ale chciałbym dołożyć trochę chmielu,
    Było tak:
    40gr. od początku-70min
    10gr. po 40 min-na 30 min
    10gr. po 55 min na 15min
    25gr. po 60 min na 10 min
    10gr. po 65 min na 5 min
    10gr. po 69 min na 1 min

    25gr. na cichą
    w sumie 130gr. na 20L

    I teraz pora na pytania.
    -Załóżmy, że chciałbym dołożyć jeszcze połowę z tych 130 i dać razem 200gr,
    jak w tej sytuacji rozdzielić dodatkowy chmiel, proporcjonalnie czy gdzieś sypnąć więcej.
    -Dlaczego w tym przepisie chmiel jest dodawany w 6 porcjach, zwykle czytam o 3 porcjach
    kolejno na goryczkę smak i aromat.
    -Może ktoś widział jakiś bardziej obszerny poradnik dotyczący chmielenia, w którym mógłbym więcej poczytać na temat ile porcji chmielu i jaka część całości do której porcji i jaki efekt uzyskam.
    -Ostatnie, ile polecacie chmielu cascade do piwka 13blg, żeby było bardzo konkretnie nachmielone, mocno aromatyczne ale żeby nie przesadzić,
    słody- pale ale 2kg, wiedeński 1kg, monachijski 1kg, crystal 150 0,3kg
    to wszystko zależy w jakim celu chcesz dołożyć chmielu. chcesz więcej goryczki? aromatu? dodawanie 5 razy pozwala na wyciągnięcie z chmielu obszerniejszej gamy aromatów. Są też tacy co chmiel dawkują przez cały proces chmielenia często w małych ilościach.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X