Wpływ temperatury leżakowania na posmaki w piwie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gość

    #16
    Jeśli zabutelkowałeś piwo niedofermentowane, to przy trzymaniu go w temp. 27-28 stopni miałbyś najpewniej granaty, no chyba że użyłeś bardzo mało środka do refermentacji.
    Smak, który otrzymałeś, zrobiły drożdże.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser
      prawdopodobnie niedofermentowane piwo.
      Krótko fermentowałeś? Nie robiłeś cichej fermentacji? Nie mierzyłeś blg przed butelkowaniem? W pierwszym poście nic o tym nie piszesz, zastanawiam się zatem, skąd taki wniosek
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #18
        Jeśli masz przegazowane piwo to było ono niedofermentowane, lecz za posmaki odpowiada raczej zbyt wysoka temperatura fermentacji, zabutelkowanie nieodfermentowanego piwa grozi jego przegazowaniem no i fakt lekkimi zmianami smaku, jednak za takie posmaki jak opisujesz odpowiada zbyt wysoka temperatura. Piwo po butelkowaniu w wyższej temperaturze należy potrzymać aby obudzić uśpione na cichej drożdże. Dotyczy to raczej piw dolnej fermentacji, no chyba że górniaki trzymasz na cichej na samym skraju ich zalecanej temperatury. Proces warzenia , fermentowania i dojrzewania piwa jest na tyle złożonym procesem że tak na pewno to nie jesteśmy wstanie powiedzieć co się z Twoim piwem stało, jednak to chyba po prostu zbyt wysoka temperatura fermentacji i przechowywania. Na temat wpływu wzrostu temperatury na przechowywane piwo była tutaj na forum dyskusja, nie chce mi się szukać ale ktoś przytaczał dane z badań o tym jak wzrost temperatury negatywnie wpływa na piwo.

        Comment

        • howser
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.03
          • 103

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Krótko fermentowałeś? Nie robiłeś cichej fermentacji? Nie mierzyłeś blg przed butelkowaniem? W pierwszym poście nic o tym nie piszesz, zastanawiam się zatem, skąd taki wniosek
          Pisząc pierwszy post nie pomyślałem, że problem mógł leżeć w temperaturze fermentacji, dopiero Sztetke naprowadził na trop temperatury fermentacji pisząc, że gdyby drożdże nie miały co jeść to nie wydzieliłyby estrów. Piwo mogło mieć za zimno przy fermentacji, drożdże nie przejadły wszystkiego i dokończyły to już podczas leżakowania, kiedy temperatura podskoczyła, wydzielając przy tym owocowe estry.
          Piwo, które dostało owocowych estrów, było trzymane tydzień na burzliwej i tydzień na cichej w temperaturze 16-17*C, co wg.mnie mogło za bardzo uśpić drożdże. Piwo odfermentowało z 13BLG do 4BLG po cichej, ale wziąłem to za dobry wynik, bo piwo zatarte zostało na słodko (20 minut przerwy maltozowej, 40 dekstrynującej). Widocznie powinno było odfermentować do 3BLG, może wtedy upał nie wpłynąłby tak bardzo na smak.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
          Dotyczy to raczej piw dolnej fermentacji, no chyba że górniaki trzymasz na cichej na samym skraju ich zalecanej temperatury.
          Utrzymywałem temperaturę na dolnym skraju tolerancji drożdży. Piwo zabutelkowałem z 3g glukozy na butelkę, a wysycenie jest spore. Przy piciu piwo szczypie w język.

          Comment

          • andrzejba
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.05
            • 50

            #20
            mieszkania nie musisz zmieniać. Kup kegi , butle z gazem oraz nalewak i po cichej bez refermentacji wlej do kega wstaw do lodówki nagazuj i za dwa dni ciesz się efektami.

            Comment

            • manieek
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.03
              • 6

              #21
              Jeśli masz możliwość wstawienia dodatkowego mebla w postaci najtańszej lodówki (np. ze znanego serwisu aukcyjnego) dedykowanej tylko i wyłącznie na piwo to może pomoże. Chociaż, Szanowna Małżonka może protestować...

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • agarth1979
                Temperatury leżakowania po butelkowaniu
                agarth1979
                Witam, rok temu zabrałem się za pilsa. latem. Totalna klapa i poszło w kanał. Wiem, że temperatura leżakowania po butelkowaniu najlepiej 10 stopni, ewentualnie max. 16. Z piwami górnej - luz, bo będą mieć odpowiednie warunki, dolnej już nie. I tu pytanie: w mojej "piwnicy" temperatura...
                2017-05-28, 20:37
              • darekd
                Maryensztadt, [Dziki Wschód & Clock] W samo południe
                darekd
                Dolnofermentacyjna dziesiątka, polsko-czeska kooperacja ze znanym czeskim kraftowcem, przy użyciu polskich i czeskich chmieli - Marynka, Most (ciekawy czeski nowy chmiel), Zula, Książęcy

                10 % ekstr
                4 % alk.

                Aromat - chmiel, oryginalny dominuje, ale nie jest przesadnie...
                2021-11-25, 02:04
              • bartek90
                Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                bartek90
                Cześć wszystkim,
                jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                2020-05-14, 13:41
              • balon91
                porada dotycząca temperatury
                balon91
                Witam serdecznie.
                Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                2021-07-10, 14:47
              • darekd
                Dobruška, Rampušák Maibock
                darekd
                Koźlak majowy. Piwo półciemne, bez filtracji i pasteryzacji, jak wszystkie w tym browarze.

                16% ekstr.,
                6,6% alk.

                Aromat - słodowy z suszonymi jasnymi owocami (jabłko, morela, mirabelka), lekki karmel, potem wyraźniejszy
                Piana - dość wysoka, zwarta, kremowa,...
                2021-06-08, 00:15
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...