Czolem Wszystkim,
Przymierzam sie do mojej pierwszej warki i narazie buduje podbudowe teoretyczna. Doczytakem juz ze dezynfekowanie jest dosyc istotne aby nie dopuscic do zakazenia - wiec czystosc procesu jest dosyc kluczowa. Stad mam kilka pytan:
1. Najpierw musze przygotowac brzeczke o odpowiednim BLG - czyli gotuje brewkita i potem dolewam wody aby uzyskac odpowiednie BLG. Tu bedzie potrzebny ballingometr. Jak go uzywac? Odlewanie za kazdym razem do menzurki, mierzenie i wlewanie spowrotem jest dosyc uciażliwe - moze miec tez wplyw na czystosc procesu....a moze tak wrzucic (zdezynfekowany) ballingometr do pojemnika z brzeczka? Moze jakies rady piwowarow?
A moze po prostu lejecie 20-22 litry - i patrzycie jakie jest BLG na sam koniec? Mnie sie wydaje ze ciagle kontrolowanie BLG powinno dac lepsze efekty - bo "dolej/dosyp" raczej nie wchodzi w rachube jak nam sie brzeczka za bardzo rozcienczy
2. Kolejny etap to hydracja drozdzy. Ponoc dobrze jest "zaczerpnac" pol szklanki brzeczki i w tym "wystartowac" drozdze. Jak to zaczerpnac? Tak po prostu szklanka? Jakies dobre rady?
Wiem ze moze jestem ciut paranoiczny....ale chcialbym aby pierwsza warka wyszla jak trzeba
S.
Przymierzam sie do mojej pierwszej warki i narazie buduje podbudowe teoretyczna. Doczytakem juz ze dezynfekowanie jest dosyc istotne aby nie dopuscic do zakazenia - wiec czystosc procesu jest dosyc kluczowa. Stad mam kilka pytan:
1. Najpierw musze przygotowac brzeczke o odpowiednim BLG - czyli gotuje brewkita i potem dolewam wody aby uzyskac odpowiednie BLG. Tu bedzie potrzebny ballingometr. Jak go uzywac? Odlewanie za kazdym razem do menzurki, mierzenie i wlewanie spowrotem jest dosyc uciażliwe - moze miec tez wplyw na czystosc procesu....a moze tak wrzucic (zdezynfekowany) ballingometr do pojemnika z brzeczka? Moze jakies rady piwowarow?
A moze po prostu lejecie 20-22 litry - i patrzycie jakie jest BLG na sam koniec? Mnie sie wydaje ze ciagle kontrolowanie BLG powinno dac lepsze efekty - bo "dolej/dosyp" raczej nie wchodzi w rachube jak nam sie brzeczka za bardzo rozcienczy

2. Kolejny etap to hydracja drozdzy. Ponoc dobrze jest "zaczerpnac" pol szklanki brzeczki i w tym "wystartowac" drozdze. Jak to zaczerpnac? Tak po prostu szklanka? Jakies dobre rady?
Wiem ze moze jestem ciut paranoiczny....ale chcialbym aby pierwsza warka wyszla jak trzeba

S.
Comment