Pytania poczatkujacego o dezynfekcje i uzywanie ballingometru

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • astianseb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 30

    #1

    Pytania poczatkujacego o dezynfekcje i uzywanie ballingometru

    Czolem Wszystkim,
    Przymierzam sie do mojej pierwszej warki i narazie buduje podbudowe teoretyczna. Doczytakem juz ze dezynfekowanie jest dosyc istotne aby nie dopuscic do zakazenia - wiec czystosc procesu jest dosyc kluczowa. Stad mam kilka pytan:
    1. Najpierw musze przygotowac brzeczke o odpowiednim BLG - czyli gotuje brewkita i potem dolewam wody aby uzyskac odpowiednie BLG. Tu bedzie potrzebny ballingometr. Jak go uzywac? Odlewanie za kazdym razem do menzurki, mierzenie i wlewanie spowrotem jest dosyc uciażliwe - moze miec tez wplyw na czystosc procesu....a moze tak wrzucic (zdezynfekowany) ballingometr do pojemnika z brzeczka? Moze jakies rady piwowarow?

    A moze po prostu lejecie 20-22 litry - i patrzycie jakie jest BLG na sam koniec? Mnie sie wydaje ze ciagle kontrolowanie BLG powinno dac lepsze efekty - bo "dolej/dosyp" raczej nie wchodzi w rachube jak nam sie brzeczka za bardzo rozcienczy

    2. Kolejny etap to hydracja drozdzy. Ponoc dobrze jest "zaczerpnac" pol szklanki brzeczki i w tym "wystartowac" drozdze. Jak to zaczerpnac? Tak po prostu szklanka? Jakies dobre rady?

    Wiem ze moze jestem ciut paranoiczny....ale chcialbym aby pierwsza warka wyszla jak trzeba

    S.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Tylko że pomiar powinien odbywać sie w temp około 20'C. Zrób 20 l i po pomiarze ewentualnie dolejesz ten litr lib dwa.Ja spławik przecieram spirytusem.
    Drożdże uwadniamy w wodzie i wlewamy do brzeczki o odpowiedniej temp
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19292

      #3
      Ja mam spirytus uzyskany z nieudanych piw i tym dezynfekuję. Podobno rozcieńczony do 60-70% jest najodpowiedniejszy.

      Comment

      • astianseb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.08
        • 30

        #4
        ....czyli zdezynfekowany spirytusem spławik w fermentator i po sprawie...
        Dzieki za pomoc.
        S.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          Możesz mierzyć w menzurce, a następnie to wypić ( w celach naukowych )
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #6
            Do tych 20°C akurat nie ma potrzeby się ściśle stosować, jako że różnica pomiaru wynosi ok. 0,05°Blg na stopień Celsjusza, spokojnie można mierzyć i w 30, a potem skorygować.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • bastion
              Ukraina, Odessa, Mykolaivska Doroha 217a, Pivnyj Kelich.
              bastion
              Suworowski rajon, to wysunięta na północ część Odessy, gdzie znajdują się zakłady przemysłowe, oraz duże blokowiska. Trzeba wspomnieć też o długiej plaży Luzanivka, która im dalej od portu, tym jest chyba lepsza niż plaże w pobliżu centrum Odessy, które wyglądają jak małe baseniki...
              2021-05-16, 21:28
            • bastion
              Ukraina, Lwów, Płoszcza Rynok 36, 36 PO.
              bastion
              To ciekawe że piwnym turystom wizytującym Lwów, a zwłaszcza jego centrum, jakoś nie po drodze jest z browarem restauracyjnym ( chociaż w tym wypadku powinno chyba być napisane odwrotnie) mieszczącym się dosłownie rzut kamieniem od Pravdy Beer Theatru. Miejsce to oferuje własne piwo od początku...
              2021-12-06, 21:17
            • bastion
              Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
              bastion
              Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
              2025-01-10, 21:09
            • pietrus96
              Osad w butelkach
              pietrus96
              Cześć,
              dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
              2024-01-13, 20:24
            • Prusak
              Wielka Sowa, Faza
              Prusak
              Jako że browar zmienił nazwę, umieszczam to piwo pod nową, zresztą w przypadku Bielawskiej Wytwórni Napojów też go nie było do tej pory, przynajmiej na forum.
              IPA
              E: 15, 5º
              A: 5, 6 %
              Zapach z butelki jak na deklarowany styl zbyt słodowo-owocowy, brak innych urozmaiceń....
              2024-09-16, 18:04
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...