Pytania poczatkujacego o dezynfekcje i uzywanie ballingometru

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • astianseb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 30

    Pytania poczatkujacego o dezynfekcje i uzywanie ballingometru

    Czolem Wszystkim,
    Przymierzam sie do mojej pierwszej warki i narazie buduje podbudowe teoretyczna. Doczytakem juz ze dezynfekowanie jest dosyc istotne aby nie dopuscic do zakazenia - wiec czystosc procesu jest dosyc kluczowa. Stad mam kilka pytan:
    1. Najpierw musze przygotowac brzeczke o odpowiednim BLG - czyli gotuje brewkita i potem dolewam wody aby uzyskac odpowiednie BLG. Tu bedzie potrzebny ballingometr. Jak go uzywac? Odlewanie za kazdym razem do menzurki, mierzenie i wlewanie spowrotem jest dosyc uciażliwe - moze miec tez wplyw na czystosc procesu....a moze tak wrzucic (zdezynfekowany) ballingometr do pojemnika z brzeczka? Moze jakies rady piwowarow?

    A moze po prostu lejecie 20-22 litry - i patrzycie jakie jest BLG na sam koniec? Mnie sie wydaje ze ciagle kontrolowanie BLG powinno dac lepsze efekty - bo "dolej/dosyp" raczej nie wchodzi w rachube jak nam sie brzeczka za bardzo rozcienczy

    2. Kolejny etap to hydracja drozdzy. Ponoc dobrze jest "zaczerpnac" pol szklanki brzeczki i w tym "wystartowac" drozdze. Jak to zaczerpnac? Tak po prostu szklanka? Jakies dobre rady?

    Wiem ze moze jestem ciut paranoiczny....ale chcialbym aby pierwsza warka wyszla jak trzeba

    S.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Tylko że pomiar powinien odbywać sie w temp około 20'C. Zrób 20 l i po pomiarze ewentualnie dolejesz ten litr lib dwa.Ja spławik przecieram spirytusem.
    Drożdże uwadniamy w wodzie i wlewamy do brzeczki o odpowiedniej temp
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      #3
      Ja mam spirytus uzyskany z nieudanych piw i tym dezynfekuję. Podobno rozcieńczony do 60-70% jest najodpowiedniejszy.

      Comment

      • astianseb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.08
        • 30

        #4
        ....czyli zdezynfekowany spirytusem spławik w fermentator i po sprawie...
        Dzieki za pomoc.
        S.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Możesz mierzyć w menzurce, a następnie to wypić ( w celach naukowych )
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #6
            Do tych 20°C akurat nie ma potrzeby się ściśle stosować, jako że różnica pomiaru wynosi ok. 0,05°Blg na stopień Celsjusza, spokojnie można mierzyć i w 30, a potem skorygować.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            Przetwarzanie...
            X