Problem z garnkiem do zacierania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polsyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 26

    #1

    Problem z garnkiem do zacierania

    Witam, zaczynam moją przygodę z piwowarstwem i wczoraj zauważyłem, że mój gar jest mniejszy niż się spodziewałem i ma tylko 20l. Ponieważ, nie chce wydawać dosyć dużych pieniędzy na nowy mam pytanie. Czy można używać takiego 20l gara do przygotowywania mniejszych warek np 15l ? Czy w takim przypadku jedyne co muszę zmienić to ilość surowców pomnożyć przez 0,75 i to wystarczy? Byłbym wdzięczny za pomoc
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    W tym garnku powinno wejść 17l, pozostałą część zagotuj w innym garnku i dolej do fermentora
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • polsyn
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 26

      #3
      W innym garnku zagotować pozostałą część czyli ok 3l wody tak? już sam się pogubiłem

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Tak, na początku może być 5-6l część i tak odparuje
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • polsyn
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.08
          • 26

          #5
          Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co powinienem zrobić w przypadku 20 l gara? Mówisz ,że wejdzie 17l i reszte dolać .Ok, ale zostaje kilka pytań. Czy też mam stosować przelicznik 1:3 ( 3 l na kilogram słodu)? Ile litrów w takim przypadku powinno się dodać do wysładzania? Przy 12l wody do zacierania powinno się dodać 13l wody, biorąc pod uwagę, że 3l zostanie w młócie mam 9l + 13l = 21l więc coś chyba nie tak (nie wspominam o kipieniu podczas gotowania). Będe wdzięczny za pomoc w wytłumaczeniu mi tego zagadnienia.

          Comment

          • MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

            #6
            ja zawsze miałem problem z uzyskaniem 40 butelek aż ktoś poradził mi że muszę "zużyć" 30l wody ... od kilku warek robię tak że w 15l zacieram potem daję kolejne 15l do wysładzania mam jakieś 26-27l do chmielenia ... jak się kończy to zostaje mi z 22-23l do przefermentowania jak przelewam na cichą to wychodzi mi jakieś 21(?) (zawsze coś na dnie z fafroclami zostanie) potem jak przelewam do wiadra (też jakieś "fafrocle" się ostaną na dnie) i dodaje 0,5l glukozy z wodą i na finale butelek mam pełnych jakieś 39-41 ..

            generalnie to też mnie ciekawi ten temat .. może ktoś mądrzejszy coś ciekawego napisze.

            Comment

            • sztetke
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 355

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polsyn
              Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co powinienem zrobić w przypadku 20 l gara? Mówisz ,że wejdzie 17l i reszte dolać .Ok, ale zostaje kilka pytań. Czy też mam stosować przelicznik 1:3 ( 3 l na kilogram słodu)? Ile litrów w takim przypadku powinno się dodać do wysładzania? Przy 12l wody do zacierania powinno się dodać 13l wody, biorąc pod uwagę, że 3l zostanie w młócie mam 9l + 13l = 21l więc coś chyba nie tak (nie wspominam o kipieniu podczas gotowania). Będe wdzięczny za pomoc w wytłumaczeniu mi tego zagadnienia.
              W te ilości wody to się tak nie wczuwaj, wysładzaj do objętości (czyli te 16-17 l), wody do zacierania ma być tyle, żeby dobrze się mieszało,no chyba że to piwo mocne to siłą rzeczy będzie gęsty zacier.
              Do innego garnka (powiedzmy 5l) zlej resztę filtratu i zmieszaj po wystudzeniu,albo przed, jak Ci wygodnie.
              Czy wyjdzie 11,czy 12 blg, jedna cholera i tak różnicy nie poczujesz.
              Możesz tez robić te 17 l i dolać źródlanej prosto z butelki.

              Comment

              • polsyn
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.08
                • 26

                #8
                Prosiłbym o potwierdzenie lub zaprzeczenie czy dobrze zrozumiałem jak mam postąpić z moim ok 20-22l garnkiem. Robie co następuje:
                -wlewam ciągle te 3l wody na 1kg słodu (mam 4kg więc daje ok 12l)
                -następnie normalnie zacieram z dwoma przerwami i filtruje
                -wysładzam z tą różnicą, że moim celem jest powiedzmy 18-19l piwa do chmielenia (tak aby się zmieściło w garze i nie wykipiało)
                -jednocześnie ok 5l filtratu, który zostanie przelewam do innego garnka
                -po nachmieleniu przelewam do fermentora i dodaje wcześniej zlany fitrat (chyba lepsze to niż woda, prawda?)
                Czy wszystko jest OK?

                Comment

                • adamsky
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.01
                  • 51

                  #9
                  Te dodatkowe 5L filtratu też gotuj. Gotuje się nie tylko w celu nachmielenia piwa, ale również w celu pozbycia się z brzeczki niechcianych składników.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • toh11
                    Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
                    toh11
                    Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
                    Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
                    2020-01-11, 12:41
                  • dadek
                    Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                    dadek
                    Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                    2025-02-09, 23:58
                  • wrwawa
                    Gdzie można w Warszawie zrobić dziurę w garnku nierdzewka?
                    wrwawa
                    Cześć,
                    kupuję garnek nierdzewkę i planuję założyć kranik. Niestety sam nie potrafię zrobić otworu w garnku pod kranik. Możecie polecić miejsce w Warszawie gdzie można to dobrze zrobić za odpłatą?

                    Kranik będę przekładał z kociołka lidl a kupuję coś takiego: https://www.olx.pl/o...
                    2017-04-05, 15:09
                  • darekd
                    De Bassus Schlossbrauerei Sandersdorf, Sandersdorfer Bio Hell
                    darekd
                    Browar w Górnej Bawarii, który kiedyś (podobnie jak zamek) należał do baronów De Bassus. Od 2019 należy do właścicieli innego bawarskiego browaru zum Kuchlbauer,
                    który warzy piwa pszeniczne. Nazwa browaru pozostała niezmienna, przerzucono się na produkcję "bio".

                    https:/...
                    2023-07-15, 23:44
                  • Gdina
                    Nieosiągnięta temp. zacierania (lodówka)
                    Gdina
                    Czytałem ,czytałem, kilka warek z brewkitów.Dzisiaj zacieranie na poważnie, chociaż trochę spontaniczne i z przymusu czasowego, powiedzmy, że testowe.. Poszło całkiem nieźle, jeśli chodzi o czas, wysładzanie(filtr z naciętych rurek PVC). Niestety w lodówce temp. początkowa po dodaniu...
                    2017-02-07, 17:13
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...