Problem z garnkiem do zacierania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polsyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 26

    Problem z garnkiem do zacierania

    Witam, zaczynam moją przygodę z piwowarstwem i wczoraj zauważyłem, że mój gar jest mniejszy niż się spodziewałem i ma tylko 20l. Ponieważ, nie chce wydawać dosyć dużych pieniędzy na nowy mam pytanie. Czy można używać takiego 20l gara do przygotowywania mniejszych warek np 15l ? Czy w takim przypadku jedyne co muszę zmienić to ilość surowców pomnożyć przez 0,75 i to wystarczy? Byłbym wdzięczny za pomoc
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    W tym garnku powinno wejść 17l, pozostałą część zagotuj w innym garnku i dolej do fermentora
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • polsyn
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 26

      #3
      W innym garnku zagotować pozostałą część czyli ok 3l wody tak? już sam się pogubiłem

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Tak, na początku może być 5-6l część i tak odparuje
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • polsyn
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.08
          • 26

          #5
          Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co powinienem zrobić w przypadku 20 l gara? Mówisz ,że wejdzie 17l i reszte dolać .Ok, ale zostaje kilka pytań. Czy też mam stosować przelicznik 1:3 ( 3 l na kilogram słodu)? Ile litrów w takim przypadku powinno się dodać do wysładzania? Przy 12l wody do zacierania powinno się dodać 13l wody, biorąc pod uwagę, że 3l zostanie w młócie mam 9l + 13l = 21l więc coś chyba nie tak (nie wspominam o kipieniu podczas gotowania). Będe wdzięczny za pomoc w wytłumaczeniu mi tego zagadnienia.

          Comment

          • MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

            #6
            ja zawsze miałem problem z uzyskaniem 40 butelek aż ktoś poradził mi że muszę "zużyć" 30l wody ... od kilku warek robię tak że w 15l zacieram potem daję kolejne 15l do wysładzania mam jakieś 26-27l do chmielenia ... jak się kończy to zostaje mi z 22-23l do przefermentowania jak przelewam na cichą to wychodzi mi jakieś 21(?) (zawsze coś na dnie z fafroclami zostanie) potem jak przelewam do wiadra (też jakieś "fafrocle" się ostaną na dnie) i dodaje 0,5l glukozy z wodą i na finale butelek mam pełnych jakieś 39-41 ..

            generalnie to też mnie ciekawi ten temat .. może ktoś mądrzejszy coś ciekawego napisze.

            Comment

            • sztetke
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 355

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polsyn Wyświetlenie odpowiedzi
              Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co powinienem zrobić w przypadku 20 l gara? Mówisz ,że wejdzie 17l i reszte dolać .Ok, ale zostaje kilka pytań. Czy też mam stosować przelicznik 1:3 ( 3 l na kilogram słodu)? Ile litrów w takim przypadku powinno się dodać do wysładzania? Przy 12l wody do zacierania powinno się dodać 13l wody, biorąc pod uwagę, że 3l zostanie w młócie mam 9l + 13l = 21l więc coś chyba nie tak (nie wspominam o kipieniu podczas gotowania). Będe wdzięczny za pomoc w wytłumaczeniu mi tego zagadnienia.
              W te ilości wody to się tak nie wczuwaj, wysładzaj do objętości (czyli te 16-17 l), wody do zacierania ma być tyle, żeby dobrze się mieszało,no chyba że to piwo mocne to siłą rzeczy będzie gęsty zacier.
              Do innego garnka (powiedzmy 5l) zlej resztę filtratu i zmieszaj po wystudzeniu,albo przed, jak Ci wygodnie.
              Czy wyjdzie 11,czy 12 blg, jedna cholera i tak różnicy nie poczujesz.
              Możesz tez robić te 17 l i dolać źródlanej prosto z butelki.

              Comment

              • polsyn
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.08
                • 26

                #8
                Prosiłbym o potwierdzenie lub zaprzeczenie czy dobrze zrozumiałem jak mam postąpić z moim ok 20-22l garnkiem. Robie co następuje:
                -wlewam ciągle te 3l wody na 1kg słodu (mam 4kg więc daje ok 12l)
                -następnie normalnie zacieram z dwoma przerwami i filtruje
                -wysładzam z tą różnicą, że moim celem jest powiedzmy 18-19l piwa do chmielenia (tak aby się zmieściło w garze i nie wykipiało)
                -jednocześnie ok 5l filtratu, który zostanie przelewam do innego garnka
                -po nachmieleniu przelewam do fermentora i dodaje wcześniej zlany fitrat (chyba lepsze to niż woda, prawda?)
                Czy wszystko jest OK?

                Comment

                • adamsky
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.01
                  • 51

                  #9
                  Te dodatkowe 5L filtratu też gotuj. Gotuje się nie tylko w celu nachmielenia piwa, ale również w celu pozbycia się z brzeczki niechcianych składników.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X