Witam, zaczynam moją przygodę z piwowarstwem i wczoraj zauważyłem, że mój gar jest mniejszy niż się spodziewałem i ma tylko 20l. Ponieważ, nie chce wydawać dosyć dużych pieniędzy na nowy mam pytanie. Czy można używać takiego 20l gara do przygotowywania mniejszych warek np 15l ? Czy w takim przypadku jedyne co muszę zmienić to ilość surowców pomnożyć przez 0,75 i to wystarczy? Byłbym wdzięczny za pomoc
Problem z garnkiem do zacierania
Collapse
X
-
Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co powinienem zrobić w przypadku 20 l gara? Mówisz ,że wejdzie 17l i reszte dolać .Ok, ale zostaje kilka pytań. Czy też mam stosować przelicznik 1:3 ( 3 l na kilogram słodu)? Ile litrów w takim przypadku powinno się dodać do wysładzania? Przy 12l wody do zacierania powinno się dodać 13l wody, biorąc pod uwagę, że 3l zostanie w młócie mam 9l + 13l = 21l więc coś chyba nie tak (nie wspominam o kipieniu podczas gotowania). Będe wdzięczny za pomoc w wytłumaczeniu mi tego zagadnienia.
Comment
-
-
ja zawsze miałem problem z uzyskaniem 40 butelek aż ktoś poradził mi że muszę "zużyć" 30l wody ... od kilku warek robię tak że w 15l zacieram potem daję kolejne 15l do wysładzania mam jakieś 26-27l do chmielenia ... jak się kończy to zostaje mi z 22-23l do przefermentowania jak przelewam na cichą to wychodzi mi jakieś 21(?) (zawsze coś na dnie z fafroclami zostanie) potem jak przelewam do wiadra (też jakieś "fafrocle" się ostaną na dnie) i dodaje 0,5l glukozy z wodą i na finale butelek mam pełnych jakieś 39-41 ..
generalnie to też mnie ciekawi ten temat .. może ktoś mądrzejszy coś ciekawego napisze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polsyn Wyświetlenie odpowiedziCzy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić co powinienem zrobić w przypadku 20 l gara? Mówisz ,że wejdzie 17l i reszte dolać .Ok, ale zostaje kilka pytań. Czy też mam stosować przelicznik 1:3 ( 3 l na kilogram słodu)? Ile litrów w takim przypadku powinno się dodać do wysładzania? Przy 12l wody do zacierania powinno się dodać 13l wody, biorąc pod uwagę, że 3l zostanie w młócie mam 9l + 13l = 21l więc coś chyba nie tak (nie wspominam o kipieniu podczas gotowania). Będe wdzięczny za pomoc w wytłumaczeniu mi tego zagadnienia.
Do innego garnka (powiedzmy 5l) zlej resztę filtratu i zmieszaj po wystudzeniu,albo przed, jak Ci wygodnie.
Czy wyjdzie 11,czy 12 blg, jedna cholera i tak różnicy nie poczujesz.
Możesz tez robić te 17 l i dolać źródlanej prosto z butelki.
Comment
-
-
Prosiłbym o potwierdzenie lub zaprzeczenie czy dobrze zrozumiałem jak mam postąpić z moim ok 20-22l garnkiem. Robie co następuje:
-wlewam ciągle te 3l wody na 1kg słodu (mam 4kg więc daje ok 12l)
-następnie normalnie zacieram z dwoma przerwami i filtruje
-wysładzam z tą różnicą, że moim celem jest powiedzmy 18-19l piwa do chmielenia (tak aby się zmieściło w garze i nie wykipiało)
-jednocześnie ok 5l filtratu, który zostanie przelewam do innego garnka
-po nachmieleniu przelewam do fermentora i dodaje wcześniej zlany fitrat (chyba lepsze to niż woda, prawda?)
Czy wszystko jest OK?
Comment
-
Comment