Wzrost temperatury podczas fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • astianseb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 30

    #1

    Wzrost temperatury podczas fermentacji

    Waze swoja pierwsza wake i chcialem sie podzielic pewnymi obserwacjami w temacie temperatury. Ostudzilem brzeczke do 23.5C zgodnie z informacjami na drozdzach (Danstar Nottingham Ale Yeast mowi zeby robic hydracje w temp ponizej 30C). Zadalem drozdze i zostawilem na noc. W pomieszczeniu nie bylo wiecej niz 23-24C. Ku mojemu zdziwieniu rano fermentor mial 28C. Czyli BRZECZKA SIE NAGRZEWA w wyniku fermentacji. Z uplywem czasu temperatura opada. Teraz jest juz 3.5 doby po zadaniu drozdzy i brzeczka ma OK 24C (stoi w pomieszczeniu o w miare stabilnej temperaturze 23.5-24C). Piana jest juz dosyc słaba ale jeszcze calkiem nie opadła. Spodziewam sie ze domkna sie 4 doby na fermentacje.

    Nie znam jeszcze smaku i podziele sie napewno. Ale wniosek jest taki - jak brzeczka ma fermentowac z zadanej temperaturze 18-24C - to temperatura pomieszczenia musi byc nizsza o okolo 3-4C. Wiec jak zakładamy 21C to dobrze by bylo schłodzic brzeczke do 20C i trzymac w pomieszczeniu 18C. Tylko.....ze temperatura komfortu w domu to 22-24C ....i jak tu warzyc piwo w domu?

    Sebastian
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Jakbyś coś poczytał przed, to byś wiedział, że tak będzie i się przygotował (skrzynka ze styropianu, zamrożone pety, itp). Teraz już wiesz, ale piwu to nie pomoże.

    Lepiej jest się uczyć na cudzych błędach, niż na własnych.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • balon91
      Zatrzymana fermentacja??
      balon91
      Witam serdecznie.
      W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
      postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

      Niestety przez moją niecierpliwość...
      2021-07-14, 15:39
    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • dadek
      Bonn-Pützchen, Alaunbachweg 10, Ale-Mania Brauerei
      dadek
      Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
      2023-10-18, 02:53
    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 21:09
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...