Wzrost temperatury podczas fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • astianseb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 30

    Wzrost temperatury podczas fermentacji

    Waze swoja pierwsza wake i chcialem sie podzielic pewnymi obserwacjami w temacie temperatury. Ostudzilem brzeczke do 23.5C zgodnie z informacjami na drozdzach (Danstar Nottingham Ale Yeast mowi zeby robic hydracje w temp ponizej 30C). Zadalem drozdze i zostawilem na noc. W pomieszczeniu nie bylo wiecej niz 23-24C. Ku mojemu zdziwieniu rano fermentor mial 28C. Czyli BRZECZKA SIE NAGRZEWA w wyniku fermentacji. Z uplywem czasu temperatura opada. Teraz jest juz 3.5 doby po zadaniu drozdzy i brzeczka ma OK 24C (stoi w pomieszczeniu o w miare stabilnej temperaturze 23.5-24C). Piana jest juz dosyc słaba ale jeszcze calkiem nie opadła. Spodziewam sie ze domkna sie 4 doby na fermentacje.

    Nie znam jeszcze smaku i podziele sie napewno. Ale wniosek jest taki - jak brzeczka ma fermentowac z zadanej temperaturze 18-24C - to temperatura pomieszczenia musi byc nizsza o okolo 3-4C. Wiec jak zakładamy 21C to dobrze by bylo schłodzic brzeczke do 20C i trzymac w pomieszczeniu 18C. Tylko.....ze temperatura komfortu w domu to 22-24C ....i jak tu warzyc piwo w domu?

    Sebastian
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Jakbyś coś poczytał przed, to byś wiedział, że tak będzie i się przygotował (skrzynka ze styropianu, zamrożone pety, itp). Teraz już wiesz, ale piwu to nie pomoże.

    Lepiej jest się uczyć na cudzych błędach, niż na własnych.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    Przetwarzanie...
    X