Waze swoja pierwsza wake i chcialem sie podzielic pewnymi obserwacjami w temacie temperatury. Ostudzilem brzeczke do 23.5C zgodnie z informacjami na drozdzach (Danstar Nottingham Ale Yeast mowi zeby robic hydracje w temp ponizej 30C). Zadalem drozdze i zostawilem na noc. W pomieszczeniu nie bylo wiecej niz 23-24C. Ku mojemu zdziwieniu rano fermentor mial 28C. Czyli BRZECZKA SIE NAGRZEWA w wyniku fermentacji. Z uplywem czasu temperatura opada. Teraz jest juz 3.5 doby po zadaniu drozdzy i brzeczka ma OK 24C (stoi w pomieszczeniu o w miare stabilnej temperaturze 23.5-24C). Piana jest juz dosyc słaba ale jeszcze calkiem nie opadła. Spodziewam sie ze domkna sie 4 doby na fermentacje.
Nie znam jeszcze smaku i podziele sie napewno. Ale wniosek jest taki - jak brzeczka ma fermentowac z zadanej temperaturze 18-24C - to temperatura pomieszczenia musi byc nizsza o okolo 3-4C. Wiec jak zakładamy 21C to dobrze by bylo schłodzic brzeczke do 20C i trzymac w pomieszczeniu 18C. Tylko.....ze temperatura komfortu w domu to 22-24C ....i jak tu warzyc piwo w domu?
Sebastian
Nie znam jeszcze smaku i podziele sie napewno. Ale wniosek jest taki - jak brzeczka ma fermentowac z zadanej temperaturze 18-24C - to temperatura pomieszczenia musi byc nizsza o okolo 3-4C. Wiec jak zakładamy 21C to dobrze by bylo schłodzic brzeczke do 20C i trzymac w pomieszczeniu 18C. Tylko.....ze temperatura komfortu w domu to 22-24C ....i jak tu warzyc piwo w domu?
Sebastian
Comment