Jaki dokupić termometr?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polsyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 26

Jaki dokupić termometr?

Witam niedługo będe zacierał moją pierwszą warkę i mam pytanie. Planuje dokupić dodatkowy termometr, gdyż wolałbym nie polegać na tylko jednym dołączonym do zestawu (nie mam pojęcia jakiej jakości) termometrze http://www.browar.biz/centrumpiwowar...y_-10c_do_100c

Jaki Wy polecalibyście mi tani (do 20 zł) i skuteczny termometr? Wypatrzyłem coś takiego http://allegro.pl/termometr-lcd-do-m...491802032.html
    co o nim sądzicie?
    Mam jeszcze jedno pytanie czy taki termometr http://g.gazetaprawna.pl/p/_wspolne/pliki/5000/5735.jpg
    nadaje się? Widziałem, że Kopyr używał termometru rtęciowego ale troche większego, ale nigdzie nie mogę takowego znaleźć. Będę wdzięczny za pomoc.
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

A nie lepiej taki:

lub taki:

Tylko trzeba uważać, bo plastik sondy i przewodu jest do 60 stopni.

Najlepiej obdłubać plastik sondy, wyjąć czujnik, posmarować pastą termoprzewodzącą i włożyć do miedzianej rurki zalutowanej lub zaklepanej na końcu.

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13959

Zdecydowanie ten:

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• polsyn
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.08
        • 26

Trochę przydrogi jak dla mnie, ale czy jest on znacznie lepszy od tych tańszych?

Comment

• Pendragon
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13959

Jest wygodniejszy, bo nie musisz go trzymać w ręku (magnes z tyłu i sama długość kabla). Ma czasomierz i alarm (osiągnięcie zamierzonej temperatury).
          Wadą jest awaryjność, trzeba koniecznie go dodatkowo zaizolować termozłączką by para nie dostała się do wnętrza czujnika. I wtedy jest gites.

Jeśli za drogo, to ja wybrałbym jakiś inny tańszy elektroniczny.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2013-08-29, 10:39.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            coś drogo u tego sprzedawcy wychodzi .. ja kupiłem za 20pare złotych + najtańsza przesyłka wyszło z 30-35zł całość
            poszukaj takiego na allegro sporo ich jest ...
            miałem przed nim kilka innych ale ikeowski najbardziej mi się sprawdza

o tutaj jest http://allegro.pl/ikea-fantast-termo...489214556.html
            znacznie tańszy
            Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKan; 2013-08-30, 06:47.

Comment

• Pendragon
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13959

Nie szukałem najtańszego, tylko dałem link do pierwszego lepszego. Poglądowo.

Comment

• polsyn
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.08
                • 26

Czy nie wiecie może czy ten termometr można kupić w stacjonarnym sklepie IKEI, jeśli tak to w jakiej cenie?

Comment

• anteks
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polsyn Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czy nie wiecie może czy ten termometr można kupić w stacjonarnym sklepie IKEI, jeśli tak to w jakiej cenie?
                  FANTAST termometr/czasomierz do mięsa, cyfrowy czarny Magnes w tylnej części - przyczepia się do lodówki itp.
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

• polsyn
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.08
                    • 26

Dzięki wielkie za pomoc w wyborze sprzętu, wczoraj przyszła paczka, lecz teraz mam kolejne pytanie dotyczące tego w jaki sposób mam go uszczelnić. Przesyłam zdjęcie w załączniku:

Czy w taki sposób mam nałożyć tą koszulkę termokurczliwą i zgrzać czy jak?
                    Attached Files
                    Ostatnia zmiana dokonana przez polsyn; 2013-09-07, 17:33.

Comment

• anteks
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10788

Tak w tym miejscu, trzeba tylko co jakiś czas obejrzeć bo moja koszulka po kilku warzeniach pękła
                      Mniej książków więcej piwa

Comment

• Profian
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.09
                        • 12

Mi się ten termometr zawiesił podczas chłodzenia brzeczki przy pierwszej warce. Przez chwilę martwiłem się, że chłodnica się nie sprawdza bo zatrzymał się na 68*.
                        Naprawiłem wkładając go do piekarnika podczas pasteryzowania brzeczki na refermentację. Wykapało z sondy (ustawionej wylotem w dół na kratce) kilkanaście kropel brzeczki. Napchałem wykałaczką Poxiliny między sondę a drucik, zarobiłem tym klejem jakieś 2 cm wokół połączenia. Przed chwilą oglądałem i klej twardy jak kamień. Termometr pokazuje co do stopnia tyle co 2 inne rtęciowe z jakimi porównywałem.
                        Po stwardnieniu większe kawałki można śmiało piłować i traktować pilnikiem wg zapewnień producenta więc raczej to nie powinno pękać.

Comment

• jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

Nie licz na to, że takie uszczelnienie będzie idealne. Prawda jest taka, że termometry z Ikei są pomocne, ale nie wiarygodne. Przerobiłem kilka termometrów i mogę powiedzieć, że rtęciowe są najlepsze. Poza tym trzeba mieć zawsze przynajmniej jeden więcej, w najgorszym momencie się tłuką.
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• zepu
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2013.09
                            • 1

Witam, mam pytanie co sądzicie o tym termometrze http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/l...-obudowie.html , o zastanawiam się czy lepiej klasyczny szklany rtęciowy kupic ale skoro ten sie nie tłucze (chyba ) to moze warto zainwestowac, obecnie posiadam taki http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/l...analogowy.html i jest dosyc szybki ale niewygodny (krótka sonda)

Comment

Z rtęcią to się raczej termometru nie kupi – z uwagi na ochronę środowiska nie można stosować rtęci do termometrów.

Comment

Przetwarzanie...
                              X