Filtrator z oplotu vs chmieliny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mm1985
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.04
    • 30

    Filtrator z oplotu vs chmieliny

    Warzę piwo z ekstraktów słodowych póki co... Za mną dopiero jedna warka bardzo udana ;-) Niedługo robię kolejną i myślę o kupnie filtratora z oplotu. Czy taki filtrator poradzi sobie dobrze z chmielinami (granulat)? W ostatniej warce przelałem wężykiem brzeczkę znad chmielin i było ok. Zastanawiam się czy filtrator jest tak szczelny, żeby przepuścić tylko brzeczkę, a chmieliny z granulatu zatrzymać?

    pozdrawiam,

    Mariusz
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

    #2
    Cześć.
    U mnie granulat zapychał oplot, który sprawdzał się tylko przy filtracji szyszek.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Nie, poradzi sobie za to z szyszkami i mieszaniną szyszek i granulatu. Na sam granulat najlepszy jest whirlpool.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie, poradzi sobie za to z szyszkami i mieszaniną szyszek i granulatu. Na sam granulat najlepszy jest whirlpool.
        Zgadzam sie z Jarkiem. Ja robie tak że po wyłączeniu palnika wkładam do gara łychę i mieszam/robię kręcioła.Po kilku minutach dekantuję wężykiem. Są też tacy co robią to ze schłodzoną brzeczką
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • mm1985
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.04
          • 30

          #5
          Ok dzięki za odpowiedzi! Ja najpierw chłodzilem brzeczkę bo obawiałem się że sylikonowy wężyk podda się temperaturze... Czyli wężyk daje radę z gorąca brzeczką?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            Silikonowy jest ok, gorzej z igielitowym
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Khan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.09
              • 297

              #7
              Witam, dodam swoje 3 grosze. Gorącą brzeczkę dekantuje silikonowym wężykiem bez żadnego zakręcania, wirowania, gdyż po prostu mi się ten wir nigdy nie udał. Robię prościej a mianowicie dekantuję wężykiem do fermentora poprzez wygotowaną czystą pończochę.. pończocha może być całkowicie zanurzona w już czystej przefiltrowanej brzeczce.. po przelaniu ostrożnie wyciągam i odczekuję, aż całkowicie obcieknie.. Pończocha genialnie filtruje chmiel z białkami i to właśnie chmiel w granulacie.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #8
                Można zastosować 2 pończochy, jedna w drugiej aby filtracja była lepsza.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X