Filtrator z oplotu vs chmieliny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mm1985
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.04
    • 30

Filtrator z oplotu vs chmieliny

Warzę piwo z ekstraktów słodowych póki co... Za mną dopiero jedna warka bardzo udana ;-) Niedługo robię kolejną i myślę o kupnie filtratora z oplotu. Czy taki filtrator poradzi sobie dobrze z chmielinami (granulat)? W ostatniej warce przelałem wężykiem brzeczkę znad chmielin i było ok. Zastanawiam się czy filtrator jest tak szczelny, żeby przepuścić tylko brzeczkę, a chmieliny z granulatu zatrzymać?

pozdrawiam,

Mariusz
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

Cześć.
    U mnie granulat zapychał oplot, który sprawdzał się tylko przy filtracji szyszek.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

Comment

• zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

Nie, poradzi sobie za to z szyszkami i mieszaniną szyszek i granulatu. Na sam granulat najlepszy jest whirlpool.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie, poradzi sobie za to z szyszkami i mieszaniną szyszek i granulatu. Na sam granulat najlepszy jest whirlpool.
        Zgadzam sie z Jarkiem. Ja robie tak że po wyłączeniu palnika wkładam do gara łychę i mieszam/robię kręcioła.Po kilku minutach dekantuję wężykiem. Są też tacy co robią to ze schłodzoną brzeczką
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• mm1985
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.04
          • 30

Ok dzięki za odpowiedzi! Ja najpierw chłodzilem brzeczkę bo obawiałem się że sylikonowy wężyk podda się temperaturze... Czyli wężyk daje radę z gorąca brzeczką?

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

Silikonowy jest ok, gorzej z igielitowym
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• Khan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.09
              • 297

Witam, dodam swoje 3 grosze. Gorącą brzeczkę dekantuje silikonowym wężykiem bez żadnego zakręcania, wirowania, gdyż po prostu mi się ten wir nigdy nie udał. Robię prościej a mianowicie dekantuję wężykiem do fermentora poprzez wygotowaną czystą pończochę.. pończocha może być całkowicie zanurzona w już czystej przefiltrowanej brzeczce.. po przelaniu ostrożnie wyciągam i odczekuję, aż całkowicie obcieknie.. Pończocha genialnie filtruje chmiel z białkami i to właśnie chmiel w granulacie.

Comment

• mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

Można zastosować 2 pończochy, jedna w drugiej aby filtracja była lepsza.

Comment

Przetwarzanie...
                X