Zbyt wysokie BLG brzeczki nastawnej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • EzEt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.03
    • 156

    #1

    Zbyt wysokie BLG brzeczki nastawnej

    Przedwczoraj uwarzyłem swoje pierwsze piwo (Pale Ale z CP). Wartość Blg powinna wynieść 12 ale mi po schłodzeniu wyszło 13,5 (ok. 19 litrów). Nie rozcieńczałem myśląc, że da mi to co najwyżej bardziej treściwe piwo ale teraz zaczynam się zastanawiać, czy aby nie pokpiłem sprawy. Byłaby szkoda, bo wczoraj wieczorem dodałem drożdży a dzisiaj od rana hałasują aż miło. Proszę o opinię, czy zbyt wysokie blg to duży kłopot, czy żaden?

    PS Witam wszystkich, bo to mój pierwszy post.
    https://www.facebook.com/browarbaluty/
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Jeśli zakładałeś wybicie około 20 l to nie widzę problemu. Jeden litr mniej nie wpłynie znacząco na zwiększenie zakładanej goryczkowości piwa.
    Ale jeśli koniecznie chcesz mieć 12 blg to możesz po prostu dolać przegotowanej wody.

    Comment

    • EzEt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.03
      • 156

      #3
      Goryczkowość nie będzie mi przeszkadzała, może nawet lepiej jak będzie bardziej gorzkie. Dzięki za odpowiedź
      https://www.facebook.com/browarbaluty/

      Comment

      • adamsky
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.01
        • 51

        #4
        Przede wszystkim upewnij się że masz dobrze skalibrowany balingometr - one często przekłamują.

        W takich sytuacjach albo akceptujesz fakt że piwo będzie nieco bardziej treściwe, albo dolewasz wody przed rozpoczęciem fermentacji. Obydwa rozwiązania są ok.

        Comment

        • EzEt
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.03
          • 156

          #5
          Dzisiaj piwo zlane na cichą, BLG z 13,5 zeszło do 3 więc najwyraźniej drożdże popracowały sumiennie. Aromat wyraźnie drożdżowy, w smaku drożdże, alkohol i chmiel. Niczego dziwnego nie czuć także jestem dobrej myśli. Ale mam pytanie, czy biorąc pod uwagę wysoki stopień odfermentowania, można piwo przetrzymać na cichej 1 tydzień, czy jednak lepiej 2? Nie chcę otwierać fermentatora codziennie i mierzyć BLG bo to zwiększa ryzyko infekcji. Czy mozna tego jakoś uniknąć?
          https://www.facebook.com/browarbaluty/

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Można - po prostu nie otwierać fermentora. Nie ma najmniejszej potrzeby mierzenia stężenia piwa na wtórnej fermentacji.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamsky
            ... Obydwa rozwiązania są ok.
            Każde rozwiązanie jest możliwe, wody można dolać nawet przy butelkowaniu. Bez namniejszego trudu można sobie obliczyć, ile trzeba dolać, aby otrzymać pożądaną gęstość nastawną, bo to zwykła arytmetyka.

            Comment

            • EzEt
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.03
              • 156

              #7
              Butelkować?

              Trzymam piwo na cichej od soboty. Nie ma żadnych oznak fermentacji, na środku tafli piwa są tylko dwa pęcherzyki powietrza. Chciałby w sobotę butelkować. Nie za wcześnie?
              https://www.facebook.com/browarbaluty/

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #8
                Klarowne?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • EzEt
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.03
                  • 156

                  #9
                  Trudno jednoznacznie stwierdzić, bo fermentator otworzyłem na parę sekund. Wolałbym nie mieszać już w tym piwie za bardzo ale może rzeczywiście najpierw sprawdzę jak to wygląda. Dzięki.
                  https://www.facebook.com/browarbaluty/

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10795

                    #10
                    A przy przelewaniu było klarowne?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • EzEt
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.03
                      • 156

                      #11
                      Na pewno nie w 100% procentach, było trochę mętne ale można było przez nie zobaczyć, co jest po drugiej stronie.
                      https://www.facebook.com/browarbaluty/

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • darekd
                        Reichenbrand, [Ritterguts Gose] Lichtenhainer Ritterguts Weisse
                        darekd
                        Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
                        Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...
                        2022-10-17, 21:01
                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • Czarny1975
                        Czas chłodzenia brzeczki
                        Czarny1975
                        Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

                        Czy (i jaki) wpływ...
                        2017-09-26, 08:50
                      • dadek
                        Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
                        dadek
                        Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
                        2024-10-04, 23:49
                      • darekd
                        Pécsi, Prémium Lager
                        darekd
                        11,2 ekstr., 5% alk.

                        Na stronie określają je jako Vienna lager, domyślam się że sypnęli słodem wiedeńskim

                        Jest tam też taka informacja w wersji angielskiej:
                        Bitter: 20 IBU Colour: 20 EBC​

                        i węgierskiej:
                        Keserűség: 18 IBU Szín: 18 EBC...
                        2024-03-01, 18:38
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...