Surowiec

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kamasutra1992
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.09
    • 2

    #1

    Surowiec

    Witam zamierzam po raz pierwszy w życiu uwazyć swoje piwo,tzn chcę kupić cały gotowy zestaw wraz z brewkitem czyli ekstraktem (syropem). Tylko troche intryguje mnie ten ekstrakt (brewkit) ponieważ to troche płytkie i banalne żeby warzyć piwo z puszki. Otóż Poczytałem dużo o tym jak zrobić słód w domowym zaciszu. Wziąlem ze 4 kg pszenicy namoczyłem przez 24h i wyłozyłem w naczyniu zaczeła strasznie kielkować, potem wysuszę i uptaże, I teraz jest moje pytanie czy razem z tym brewkitem mogę wsypać tak przyżadzony słód? Czy ten brewkit normalnie zawiera alkohol? sprawi że piwo tzw walnie w banię?

    Proszę o odpowiedź.
    PS. A może ma ktos na sprzedanie jakiś uzywany zestaw pełny chodzi mi o osprzet nie musi być kapslownica ni brewkit chodzi o te wszystkie menzurki, pojemniki fermentacyjne, termometry. Czekam na odpowiedź.
  • limon1234
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 4

    #2
    1. Po co robić piwo z brewkitu skoro masz zrobiony slód? Nie lepiej kupić sam chmiel?
    2. Ten syrop tak samo jak zwykła brzeczka nie ma w sobie alkoholu. W celu jego uzyskania należy brzeczke zadać drożdżami.
    Ostatnia zmiana dokonana przez limon1234; 2013-09-01, 16:40.

    Comment

    • gobong
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 658

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamasutra1992
      Witam zamierzam po raz pierwszy w życiu uwazyć swoje piwo,tzn chcę kupić cały gotowy zestaw wraz z brewkitem czyli ekstraktem (syropem). Tylko troche intryguje mnie ten ekstrakt (brewkit) ponieważ to troche płytkie i banalne żeby warzyć piwo z puszki. Otóż Poczytałem dużo o tym jak zrobić słód w domowym zaciszu. Wziąlem ze 4 kg pszenicy namoczyłem przez 24h i wyłozyłem w naczyniu zaczeła strasznie kielkować, potem wysuszę i uptaże, I teraz jest moje pytanie czy razem z tym brewkitem mogę wsypać tak przyżadzony słód? Czy ten brewkit normalnie zawiera alkohol? sprawi że piwo tzw walnie w banię?

      Proszę o odpowiedź.
      PS. A może ma ktos na sprzedanie jakiś uzywany zestaw pełny chodzi mi o osprzet nie musi być kapslownica ni brewkit chodzi o te wszystkie menzurki, pojemniki fermentacyjne, termometry. Czekam na odpowiedź.
      Proponuję skorzystać z promocji i rozpocząć z 6-latkami wcześniejszą edukację.

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #4
        Tą skiełkowaną pszenicę ususz (nie praż! - za wysoka temperatura zabije w nim enzymy), a potem schowaj w jakimś szczelnym pojemniku na dno szafy, na dłuuuugi czas, który poświęcisz czytaniu o tym, jak się robi piwo. Z tego co piszesz, widać, że nie masz najzieleńszego pojęcia o temacie, o ile piwo z brewkita pewnie byś zrobiła(a) według załączonej instrukcji, o tyle warzenie z zacieraniem słodów to już nieco bardziej skomplikowana sprawa (dokładnie opisana tu i na innych forach w sieci), zaś samodzielne słodowanie ziarna to trudna i pracochłonna zabawa w którą na prawdę niewiele osób się bawi (też jest to opisane w kilku miejscach w sieci).

        Comment

        • kamasutra1992
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.09
          • 2

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX
          Tą skiełkowaną pszenicę ususz (nie praż! - za wysoka temperatura zabije w nim enzymy), a potem schowaj w jakimś szczelnym pojemniku na dno szafy, na dłuuuugi czas, który poświęcisz czytaniu o tym, jak się robi piwo. Z tego co piszesz, widać, że nie masz najzieleńszego pojęcia o temacie, o ile piwo z brewkita pewnie byś zrobiła(a) według załączonej instrukcji, o tyle warzenie z zacieraniem słodów to już nieco bardziej skomplikowana sprawa (dokładnie opisana tu i na innych forach w sieci), zaś samodzielne słodowanie ziarna to trudna i pracochłonna zabawa w którą na prawdę niewiele osób się bawi (też jest to opisane w kilku miejscach w sieci).
          Ok ususze ale ona dopiero ze 4 dni kiełkuje , czytałem że trzeba poczekac jakieś 2 tygodnie.A gdzie kupie w miare tani zestawik? nawet używany byle tańszy. A moze kilka potrzebnych narzadów mozna samemu jakos w domu sklecić?

          Comment

          • TomX
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 1035

            #6
            Nigdy nie słodowałem ziarna, ani się tym nawet nie interesowałem, więc w tym temacie nic Ci nie pomogę. Co do zestawów - przejrzyj oferty internetowych sklepów dla piwowarów domowych albo allegro.

            Comment

            • limon1234
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.03
              • 4

              #7
              Kilogram słodu kosztuje ok 5 zł więc nie wiem czy opłaca się go robić w domu - tym bardziej, że nie wiesz jaki uzyskasz końcowy produkt. Tak na marginesie - jeśli chcesz traktować piwowartstwo jako tani sposób na dostarczenie alkoholu do organizmu to daj sobie lepiej spokój - szybciej, latwiej i taniej w przeliczeniu wyjdzie kupienie piwa w sklepie.

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamasutra1992
                Ok ususze ale ona dopiero ze 4 dni kiełkuje , czytałem że trzeba poczekac jakieś 2 tygodnie.A gdzie kupie w miare tani zestawik? nawet używany byle tańszy. A moze kilka potrzebnych narzadów mozna samemu jakos w domu sklecić?
                Przyłóż większą uwagę do tego gdzie i co czytasz. Tak długo to kiełkuje słód dla gorzelni, ale nigdy na piwo. Po takim czasie skrobi w ziarnie już praktycznie nie ma, więc z czego chcesz zrobić to piwo?

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • jujooo
                  Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                  jujooo
                  Witam serdecznie.

                  Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                  Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                  2023-08-23, 15:14
                • wirdar1
                  Brewkit Czech Pils
                  wirdar1
                  Witam
                  To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                  Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                  13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                  2023-03-21, 15:51
                • Mar11111
                  Początki z brewkitem...
                  Mar11111
                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                  2024-04-20, 14:46
                • tomaszjanczyk
                  Pierwsza próba - pytanie na CITO
                  tomaszjanczyk
                  Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                  W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                  Zaczynałem około 16:00.

                  Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                  2020-04-22, 09:46
                • RomaNzRumunii
                  Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                  RomaNzRumunii
                  Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                  2021-01-25, 20:25
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...