Surowiec

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kamasutra1992
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.09
    • 2

    Surowiec

    Witam zamierzam po raz pierwszy w życiu uwazyć swoje piwo,tzn chcę kupić cały gotowy zestaw wraz z brewkitem czyli ekstraktem (syropem). Tylko troche intryguje mnie ten ekstrakt (brewkit) ponieważ to troche płytkie i banalne żeby warzyć piwo z puszki. Otóż Poczytałem dużo o tym jak zrobić słód w domowym zaciszu. Wziąlem ze 4 kg pszenicy namoczyłem przez 24h i wyłozyłem w naczyniu zaczeła strasznie kielkować, potem wysuszę i uptaże, I teraz jest moje pytanie czy razem z tym brewkitem mogę wsypać tak przyżadzony słód? Czy ten brewkit normalnie zawiera alkohol? sprawi że piwo tzw walnie w banię?

    Proszę o odpowiedź.
    PS. A może ma ktos na sprzedanie jakiś uzywany zestaw pełny chodzi mi o osprzet nie musi być kapslownica ni brewkit chodzi o te wszystkie menzurki, pojemniki fermentacyjne, termometry. Czekam na odpowiedź.
  • limon1234
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 4

    #2
    1. Po co robić piwo z brewkitu skoro masz zrobiony slód? Nie lepiej kupić sam chmiel?
    2. Ten syrop tak samo jak zwykła brzeczka nie ma w sobie alkoholu. W celu jego uzyskania należy brzeczke zadać drożdżami.
    Last edited by limon1234; 2013-09-01, 16:40.

    Comment

    • gobong
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 658

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamasutra1992 Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam zamierzam po raz pierwszy w życiu uwazyć swoje piwo,tzn chcę kupić cały gotowy zestaw wraz z brewkitem czyli ekstraktem (syropem). Tylko troche intryguje mnie ten ekstrakt (brewkit) ponieważ to troche płytkie i banalne żeby warzyć piwo z puszki. Otóż Poczytałem dużo o tym jak zrobić słód w domowym zaciszu. Wziąlem ze 4 kg pszenicy namoczyłem przez 24h i wyłozyłem w naczyniu zaczeła strasznie kielkować, potem wysuszę i uptaże, I teraz jest moje pytanie czy razem z tym brewkitem mogę wsypać tak przyżadzony słód? Czy ten brewkit normalnie zawiera alkohol? sprawi że piwo tzw walnie w banię?

      Proszę o odpowiedź.
      PS. A może ma ktos na sprzedanie jakiś uzywany zestaw pełny chodzi mi o osprzet nie musi być kapslownica ni brewkit chodzi o te wszystkie menzurki, pojemniki fermentacyjne, termometry. Czekam na odpowiedź.
      Proponuję skorzystać z promocji i rozpocząć z 6-latkami wcześniejszą edukację.

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #4
        Tą skiełkowaną pszenicę ususz (nie praż! - za wysoka temperatura zabije w nim enzymy), a potem schowaj w jakimś szczelnym pojemniku na dno szafy, na dłuuuugi czas, który poświęcisz czytaniu o tym, jak się robi piwo. Z tego co piszesz, widać, że nie masz najzieleńszego pojęcia o temacie, o ile piwo z brewkita pewnie byś zrobiła(a) według załączonej instrukcji, o tyle warzenie z zacieraniem słodów to już nieco bardziej skomplikowana sprawa (dokładnie opisana tu i na innych forach w sieci), zaś samodzielne słodowanie ziarna to trudna i pracochłonna zabawa w którą na prawdę niewiele osób się bawi (też jest to opisane w kilku miejscach w sieci).

        Comment

        • kamasutra1992
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.09
          • 2

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
          Tą skiełkowaną pszenicę ususz (nie praż! - za wysoka temperatura zabije w nim enzymy), a potem schowaj w jakimś szczelnym pojemniku na dno szafy, na dłuuuugi czas, który poświęcisz czytaniu o tym, jak się robi piwo. Z tego co piszesz, widać, że nie masz najzieleńszego pojęcia o temacie, o ile piwo z brewkita pewnie byś zrobiła(a) według załączonej instrukcji, o tyle warzenie z zacieraniem słodów to już nieco bardziej skomplikowana sprawa (dokładnie opisana tu i na innych forach w sieci), zaś samodzielne słodowanie ziarna to trudna i pracochłonna zabawa w którą na prawdę niewiele osób się bawi (też jest to opisane w kilku miejscach w sieci).
          Ok ususze ale ona dopiero ze 4 dni kiełkuje , czytałem że trzeba poczekac jakieś 2 tygodnie.A gdzie kupie w miare tani zestawik? nawet używany byle tańszy. A moze kilka potrzebnych narzadów mozna samemu jakos w domu sklecić?

          Comment

          • TomX
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 1035

            #6
            Nigdy nie słodowałem ziarna, ani się tym nawet nie interesowałem, więc w tym temacie nic Ci nie pomogę. Co do zestawów - przejrzyj oferty internetowych sklepów dla piwowarów domowych albo allegro.

            Comment

            • limon1234
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.03
              • 4

              #7
              Kilogram słodu kosztuje ok 5 zł więc nie wiem czy opłaca się go robić w domu - tym bardziej, że nie wiesz jaki uzyskasz końcowy produkt. Tak na marginesie - jeśli chcesz traktować piwowartstwo jako tani sposób na dostarczenie alkoholu do organizmu to daj sobie lepiej spokój - szybciej, latwiej i taniej w przeliczeniu wyjdzie kupienie piwa w sklepie.

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamasutra1992 Wyświetlenie odpowiedzi
                Ok ususze ale ona dopiero ze 4 dni kiełkuje , czytałem że trzeba poczekac jakieś 2 tygodnie.A gdzie kupie w miare tani zestawik? nawet używany byle tańszy. A moze kilka potrzebnych narzadów mozna samemu jakos w domu sklecić?
                Przyłóż większą uwagę do tego gdzie i co czytasz. Tak długo to kiełkuje słód dla gorzelni, ale nigdy na piwo. Po takim czasie skrobi w ziarnie już praktycznie nie ma, więc z czego chcesz zrobić to piwo?

                Comment

                Przetwarzanie...
                X