Pierwsze zacieranie...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leon85
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 37

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser Wyświetlenie odpowiedzi
    Chmielić w tym przepisie będziesz około 15 litrów brzeczki (z tego 2-3 litry przy chmieleniu Ci wyparują), ponad te 15 litrów musisz mieć margines ok.2 litrów, żeby brzeczka nie wykipiała.
    Jeśli inwestujesz w nowy garnek to lepiej kupić od razu 30l.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamsky Wyświetlenie odpowiedzi
    Można przyjąć, że do wygodnego warzenia warek 20 litrowych trzeba mieć gar o pojemności przynajmniej 30 litrów.
    dzięki za odpowiedź. W takim razie zakupie coś większego

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamsky Wyświetlenie odpowiedzi
      Można przyjąć, że do wygodnego warzenia warek 20 litrowych trzeba mieć gar o pojemności przynajmniej 30 litrów.
      Mój ma 29 litrów, robocza to 27.5 litra, nie wiedziałem że robię za duże warki - 21.5 litra. Będę musiał zmniejszyć wybicie.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • adamsky
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.01
        • 51

        #18
        Nie rozumiem czego i po co się czepiasz.
        "Wygodne warzenie" - chodzi mi o to że mając garnek 30 litrów zazwyczaj nie trzeba się stresować. Można zrobić 22 litry zamiast 20 jak cię wydajność zaskoczy, można zacierać piwa z wyższym ekstraktem nie redukując znacząco ilości wody, itp.

        Comment

        • adamsky
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.01
          • 51

          #19
          Sorry za repost, ale czas mi się skończył.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser Wyświetlenie odpowiedzi
          Co do przepisu - Pale_Ale_-_receptura_testowa tu jest prosty na 12 litrową warkę. Zmień Lubelski na Fuggles i będzie ok.
          Trochę dziwna ta receptura, bo z 4kg Pale Ale i przy ekstrakcie 12 Blg to nawet początkujący powinien wyciągnąć 17-18 litrów piwa. Spokojnie dałoby się zrobić 20 litrów mając przyzwoitą wydajność.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X