Pierwsze zacieranie...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leon85
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 37

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser
    Chmielić w tym przepisie będziesz około 15 litrów brzeczki (z tego 2-3 litry przy chmieleniu Ci wyparują), ponad te 15 litrów musisz mieć margines ok.2 litrów, żeby brzeczka nie wykipiała.
    Jeśli inwestujesz w nowy garnek to lepiej kupić od razu 30l.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamsky
    Można przyjąć, że do wygodnego warzenia warek 20 litrowych trzeba mieć gar o pojemności przynajmniej 30 litrów.
    dzięki za odpowiedź. W takim razie zakupie coś większego

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamsky
      Można przyjąć, że do wygodnego warzenia warek 20 litrowych trzeba mieć gar o pojemności przynajmniej 30 litrów.
      Mój ma 29 litrów, robocza to 27.5 litra, nie wiedziałem że robię za duże warki - 21.5 litra. Będę musiał zmniejszyć wybicie.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • adamsky
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.01
        • 51

        #18
        Nie rozumiem czego i po co się czepiasz.
        "Wygodne warzenie" - chodzi mi o to że mając garnek 30 litrów zazwyczaj nie trzeba się stresować. Można zrobić 22 litry zamiast 20 jak cię wydajność zaskoczy, można zacierać piwa z wyższym ekstraktem nie redukując znacząco ilości wody, itp.

        Comment

        • adamsky
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.01
          • 51

          #19
          Sorry za repost, ale czas mi się skończył.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser
          Co do przepisu - Pale_Ale_-_receptura_testowa tu jest prosty na 12 litrową warkę. Zmień Lubelski na Fuggles i będzie ok.
          Trochę dziwna ta receptura, bo z 4kg Pale Ale i przy ekstrakcie 12 Blg to nawet początkujący powinien wyciągnąć 17-18 litrów piwa. Spokojnie dałoby się zrobić 20 litrów mając przyzwoitą wydajność.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • kurek93
            Pszenica z błędami.
            kurek93
            Witam.
            Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
            • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
            • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
            • słód Weyermann®
            ...
            2023-01-13, 10:28
          • Flino
            Jak czytać przepis ?
            Flino
            Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
            1. Składniki:
            • pilzeński Litovel 4,25 kg;
            • monachijski Litovel 0,9 kg;
            • karmel jasny 0,5 kg
            • caraaroma 0,35;
            • chmiel Marynka granulat 40 g;
            • chmiel Lubelski granulat 25 g;
            • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
            2....
            2021-11-17, 10:49
          • Dariobeer
            Pierwsze Spotkanie Wielkopolskich Kapslarzy
            Dariobeer
            09.03.2019 - Multi-Tap Dom Piwa Poznań.
            Zapraszamy na Pierwsze Spotkanie Wielkopolskich Kapslarzy. Miejsce spotkania to Multi - Tap Dom Piwa w Poznaniu , ul. Mokra 2 (w godz. 16.oo do ???)
            Każda przybyła osoba otrzyma okolicznościowy kapsel

            http://freshmag.pl/miejsca...
            2019-03-08, 06:49
          • heckler
            Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
            heckler
            Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
            2025-01-02, 07:46
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...