Witam. W ostatnim warzeniu brewikta pilsnera dodałem granulat chmielu typ 90 hallertau (alpha 7,9%) w ilości ok 50g metodą wrzucenia błotka chmielowego. Oprócz zwykłych drożdzy piwowarskich dodałem też drożdze przeniczne. Fermentacja była baaardzo słaba, na wierzchu tworzył się spory kożuch chmielowy, ktory dwukrotnie usuwalem. Blg pierwotne było 12. Po 10 dniach, kiedy blg zeszlo do 1 zlalem do butli, bez filtracji. Piwo wyszło zielone (jak raciborskie zielone ). Czy ma ktoś podobne doświadczenie, boje się, że coś jednak spaprałem, bo fermetacja była słabiutka... zamiast cukru zastosowałem glukozę. Pozdrawiam
Podchmielenie brewikta
Collapse
X
-
Tak, błotko wrzuciłem do fermentatora. Sporo kożucha potem zbierałem. Drożdze pszeniczne dodałem ekstra, bo fermentacja nie chciała mi ruszyć a bałem się, że to przez tą pianę chmielową jest stopowana. Druga kwestia, że chciałem najpierw uzyskać ostrego, goryczkowego pilsa a jak ze startem fermentacji był problem i miałem luźne drożdże pszeniczne to stwierdziłem, że zrobię eksperyment. Jedno z drugim się ostro gryzie więc ciekaw jestem efektu... Przy rozlewie dopiero pod koniec osadu było sporo ale jakieś 3/4 było w miarę klarowne... Masz jakieś sugestie co z tego może wyjść ??? Doświadczenie masz mega więc pewnie już wiesz czy efekt pójdzie do kosza czy w nereczki
Comment
-
Comment