Podchmielenie brewikta

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TROPIK_WRO
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.09
    • 5

    #1

    Podchmielenie brewikta

    Witam. W ostatnim warzeniu brewikta pilsnera dodałem granulat chmielu typ 90 hallertau (alpha 7,9%) w ilości ok 50g metodą wrzucenia błotka chmielowego. Oprócz zwykłych drożdzy piwowarskich dodałem też drożdze przeniczne. Fermentacja była baaardzo słaba, na wierzchu tworzył się spory kożuch chmielowy, ktory dwukrotnie usuwalem. Blg pierwotne było 12. Po 10 dniach, kiedy blg zeszlo do 1 zlalem do butli, bez filtracji. Piwo wyszło zielone (jak raciborskie zielone ). Czy ma ktoś podobne doświadczenie, boje się, że coś jednak spaprałem, bo fermetacja była słabiutka... zamiast cukru zastosowałem glukozę. Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    To"błotko" dałeś do fermentacji? Piwo bez cichej to pływało w nim dużo chmielin. W butelkach będziesz miał gruby osad na dnie
    ps. Po co dawałeś te przeniczne?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • TROPIK_WRO
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.09
      • 5

      #3
      Tak, błotko wrzuciłem do fermentatora. Sporo kożucha potem zbierałem. Drożdze pszeniczne dodałem ekstra, bo fermentacja nie chciała mi ruszyć a bałem się, że to przez tą pianę chmielową jest stopowana. Druga kwestia, że chciałem najpierw uzyskać ostrego, goryczkowego pilsa a jak ze startem fermentacji był problem i miałem luźne drożdże pszeniczne to stwierdziłem, że zrobię eksperyment. Jedno z drugim się ostro gryzie więc ciekaw jestem efektu... Przy rozlewie dopiero pod koniec osadu było sporo ale jakieś 3/4 było w miarę klarowne... Masz jakieś sugestie co z tego może wyjść ??? Doświadczenie masz mega więc pewnie już wiesz czy efekt pójdzie do kosza czy w nereczki

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Na cichej chmiel by opadł, dodawanie chmielu do fermentacji raczej nie podniesie goryczki tylko aromat.Jaka była temp fermentacji
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Piotr7
          drożdże dla początkującego
          Piotr7
          Witam!
          Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
          Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
          2024-12-09, 13:24
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • etman
          Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

          Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
          2024-11-23, 18:56
        • etman
          Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

          Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
          2024-10-29, 21:38
        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...