Witam. W ostatnim warzeniu brewikta pilsnera dodałem granulat chmielu typ 90 hallertau (alpha 7,9%) w ilości ok 50g metodą wrzucenia błotka chmielowego. Oprócz zwykłych drożdzy piwowarskich dodałem też drożdze przeniczne. Fermentacja była baaardzo słaba, na wierzchu tworzył się spory kożuch chmielowy, ktory dwukrotnie usuwalem. Blg pierwotne było 12. Po 10 dniach, kiedy blg zeszlo do 1 zlalem do butli, bez filtracji. Piwo wyszło zielone (jak raciborskie zielone
). Czy ma ktoś podobne doświadczenie, boje się, że coś jednak spaprałem, bo fermetacja była słabiutka... zamiast cukru zastosowałem glukozę. Pozdrawiam
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
![Roll Eyes (Sarcastic)](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/rolleyes.gif)
Comment