Podchmielenie brewikta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TROPIK_WRO
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.09
    • 5

    Podchmielenie brewikta

    Witam. W ostatnim warzeniu brewikta pilsnera dodałem granulat chmielu typ 90 hallertau (alpha 7,9%) w ilości ok 50g metodą wrzucenia błotka chmielowego. Oprócz zwykłych drożdzy piwowarskich dodałem też drożdze przeniczne. Fermentacja była baaardzo słaba, na wierzchu tworzył się spory kożuch chmielowy, ktory dwukrotnie usuwalem. Blg pierwotne było 12. Po 10 dniach, kiedy blg zeszlo do 1 zlalem do butli, bez filtracji. Piwo wyszło zielone (jak raciborskie zielone ). Czy ma ktoś podobne doświadczenie, boje się, że coś jednak spaprałem, bo fermetacja była słabiutka... zamiast cukru zastosowałem glukozę. Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    To"błotko" dałeś do fermentacji? Piwo bez cichej to pływało w nim dużo chmielin. W butelkach będziesz miał gruby osad na dnie
    ps. Po co dawałeś te przeniczne?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • TROPIK_WRO
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.09
      • 5

      #3
      Tak, błotko wrzuciłem do fermentatora. Sporo kożucha potem zbierałem. Drożdze pszeniczne dodałem ekstra, bo fermentacja nie chciała mi ruszyć a bałem się, że to przez tą pianę chmielową jest stopowana. Druga kwestia, że chciałem najpierw uzyskać ostrego, goryczkowego pilsa a jak ze startem fermentacji był problem i miałem luźne drożdże pszeniczne to stwierdziłem, że zrobię eksperyment. Jedno z drugim się ostro gryzie więc ciekaw jestem efektu... Przy rozlewie dopiero pod koniec osadu było sporo ale jakieś 3/4 było w miarę klarowne... Masz jakieś sugestie co z tego może wyjść ??? Doświadczenie masz mega więc pewnie już wiesz czy efekt pójdzie do kosza czy w nereczki

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Na cichej chmiel by opadł, dodawanie chmielu do fermentacji raczej nie podniesie goryczki tylko aromat.Jaka była temp fermentacji
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        Przetwarzanie...
        X