Butelkowac czy czekac?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • astianseb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 30

    #1

    Butelkowac czy czekac?

    Warze sobie pierwsza warke z brewkita (WES 1.7kg + 1.2 ekstrakt). Wyszlo mi tego 20L i zgodnie z oczekiwaniami pomiar dal 11 BLG. Warka stala na burzliwej 6 dni. Odfermentowala do 2.5-3 BLG i aktualnie stoi sobie juz 6 dobe na "cichej". Niewiele sie juz dzieje - od czasu do czasu cos tam "bulknie".....zastanawialem sie nad butelkowaniem. Dzisiejsze pomiary:
    - balingometr Brewferm: 2.5 BLG
    - refraktometr: 5.5 Brix (co po korekcji fermentacji daje circa 3.7 BLG)
    Niestety poczatkowy wynik BLG moze byc ciut zafalszowany bo uzywalem balingometru biowin'u ktory byl slabo skalibrowany....

    Wydaje mi sie ze nie powinno byc juz granatow bo juz slabo "bulka" i jest calkiem dobrze sklarowane.

    Jakies porady?
    S.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10806

    #2
    Bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji. Jeśli na cichej blg nie spadło butelkuj.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Na cichej w ogóle nie powinno bulkać. Cicha nie jest do bulkania, tylko do osadzenia śmieci i drożdży. Odczekaj jeszcze tydzień.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-09-06, 21:50.

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        przy piwach z ekstraktów nie ma za dużo osadów do sklarowania .. ja bym butelkował po zabutelkowaniu i tak z tydzień będziesz czekać na nagazowanie to ustoi się jeszcze piwo

        przy zacieranym to 2 tygodnie cichej jak nic trzeba .. ale takie "puszkowe" .. ja takie po tygodniu burzliwej przelewałem do butelek a po kolejnym to już

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Niby tak, ale skoro fermentuje i wydziela gaz, to znaczy, że jest niedoferentowane.

          Comment

          • astianseb
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.08
            • 30

            #6
            ...a co tam, zabutelkowalem
            BLG raczej stanelo na 2.5 (balingometr BREWFERM) i 5.5 BRIX (refraktometr bez korekcji) - wiec "usredniajac" cos kolo 3.
            Smak jak narazie musze powiedziec ze calkiem calkiem. Juz miej "drozdzowy" w porownaniu do tego sprzed "cichej". Ladnie sie sklarowalo. Zarzucilem cukier na referementacje i zobaczymy co bedzie po miesiacu Dam znac.
            S.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • m2200
              Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
              m2200
              Witam,

              wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

              Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
              2019-05-16, 18:06
            • ohdesu
              Piana przy cichej fermentacji
              ohdesu
              To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
              2019-03-03, 15:39
            • heckler
              Neratovice - Mlékojedy, Hlavní 129, Pivovar Kaberna
              heckler
              Do Neratovic z pobliskiego Melnika dotarliśmy pociągiem . Od 2016 (początki 2015) roku działa tam mały browar Kaberna w którym szefuje i warzy piwo pan Jaroslav Verner.
              W cichej, spokojnej dzielnicy Neratovic Mlekojedy wśród żywej, wiosennej zieleni stoją pomalowane na żółto zabudowania...
              2019-05-08, 06:55
            • Javox
              Freedom, Freedom Premium Lager
              Javox
              Lager z alko 4.0%

              Piana - na dłużej obwódka, piana trzaskająca.
              Lacing - niewiele.
              Gaz - średni.
              Lacing - nic.
              Barwa - lekko opalizująca złota słomka.
              Aromat - zbożowość.
              Smak - gorzkawa woda zbożowa, nuta owocowości lagerowej, lekka wodniste...
              2025-04-12, 17:12
            • darekd
              Gusswerk [Brew Age], Affenkönig
              darekd
              Imperial IPA
              Chmiele: Amarillo, Citra, Columbus, Galaxy
              Alk. 8,2%
              IBU 70

              https://brewage.at/produkt/affenkoenig/

              Aromat - dominuje chmiel z tonami owoców cytrusowych oraz tropikalnych, biszkoptowy słód
              Piana - wysoka, trwała, długi kożuszek, zostaje...
              2025-03-19, 23:09
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...