Pierwsze Piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Swiezy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.09
    • 50

    Pierwsze Piwo

    Witam Serdecznie,

    Chcę się zwrócić do was o pomoc, ponieważ zamierzam uwarzyć pierwsze piwo, chciałbym aby było podobne w smaku i kolorze oczywiście do Ciemnego Magnusa. Jakie surowce powinienem kupić aby uwarzyć takiego piwo i czy nie jest to "zbyt trudne piwo" jak na pierwszy raz. Jeżeli tak to ewentualnie co mógłbym uwarzyć zamiast tego (ciemne piwo)? Bardzo proszę o pomoc
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Jest zbyt trudne na pierwszy raz.
    A resztę zobacz w linkach w moim podpisie. Jak już troszkę poczytasz to śmiało pytaj, ale nie w odwrotnej kolejności .

    Twoje
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Swiezy
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.09
      • 50

      #3
      Coś czytałem już wcześniej z tego co mi podesłałeś i oglądałem trochę w necie ale mam pytania:
      Chcę uwarzyć ciemne piwo (23-25L nuty kawowe i czekoladowe) ale nie z brewkitu, chcę zacierać sam stąd pytanie jakie słody i w jakich proporcjach?
      Nie chcę żeby piwo było mocno chmielone, więc jaki chmiel najlepiej wybrać i jakie proporcje ?
      Chce zacierać tylko raz - na lenia.
      Fermentacja tylko burzliwa, 2 tygodnie to wystarczająco ? Czy cicha też musi być ?
      Jakie drożdże byłyby dobre do takiego piwa i w jakiej ilości ?
      I ostatnie pytanie odnośnie zacierania, podaje się proporcje na 3l wody 1kg słodu, jak wleje 25l wody dam około 8-9 kg ziarna to dalej potrzebuje tej wody z drugiego garnka ? Czy po prostu nalewa się do zacierania mniej wody np 15 L a daje się słodu jak na 25l i potem dopelnia się ilość wody do 25l podczas filtracji ?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        może?

        Warka 184 stout
        wyszło jakieś 22l 15 blg zadane S-04
        __________________
        Last edited by anteks; 2013-09-09, 20:51.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          #5
          Doczytaj jeszcze, np. tematy w dziale "Moje warzenie"; tam ludzie podają receptury na piwa, które sami uwarzyli, to może coś dla siebie znajdziesz. Możesz też podejrzeć w sklepach dla piwowarów, jaki jest zasyp w gotowych zestawach. Zbyt ogólne pytania zadajesz, żeby Ci zwięźle odpowiedzieć.

          Na pewno przyda się słód czekoladowy, zacieranie w wyższym przedziale temperatur (bo ma być słodkie, a Ciemny Magnus taki jest, o ile dobrze pamiętam), no i dolna fermentacja (o ile masz warunki), więc drożdże do lagera. Na pierwszy raz jednakowoż sugerowałbym górną. A cicha fermentacja się przydaje, moim skromnym zdaniem.

          Odnośnie zacierania (doczytaj o wysładzaniu), to dajesz mniej wody (dla zasypu, powiedzmy, 6 kg – 15 do 18 litrów) niż objętość warki, potem wysładzasz (tak, aby mieć brzeczkę do gotowania w objętości większej o jakieś 10% od nastawu).
          Last edited by Wujcio_Shaggy; 2013-09-09, 20:54.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • Swiezy
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.09
            • 50

            #6
            Nie mam warunków na dolną fermentację niestety :/

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Swiezy Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie mam warunków na dolną fermentację niestety :/
              Mój jest na górną
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Swiezy
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.09
                • 50

                #8
                Anteks odnośnie Twojej propozycji to mam pytanie:

                Zacieranie
                - 72- 65 °C 120 min , słody palone dodane w 110 minucie czyli nie trzeba za bardzo pilnować temperatury? Czy chodzi o to, że jak dodaje palone to ma być 65°C ?
                Rozumiem że drożdze Ringwood Ale ?
                Jak długa powinna być fermentacja burzliwa i czy w temperaturze 19-22 °C ? Pamiętasz może ile gram poszczególnego chmielu ? Bo tam nie mogę znaleźć tych info.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #9
                  To było zacieranie w lodówce turystycznej. Temp spadała od 72 do 65. Fermentowało w mieszkaniu więc około 20-22'. Drożdże S04. Chmiel podany-
                  Marynki 40g na początku i 30 Lubelskiego 10 min przed końcem gotowania
                  Browar to nie apteka
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Swiezy
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.09
                    • 50

                    #10
                    Anteks mam pytanie jeszcze odnośnie glukozy przy butelkowaniu, ile dałeś ? Zawsze się daje ( i czy w tym piwie się daje)? Jak to wyliczyć ile trzeba dać tej glukozy i od czego to zależy ile dajemy ?

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Jak ktoś nie ma doświadczenia, to najlepiej skorzystać z jakiegoś kalkulatora, jest tego oporowo w internecie, są i na telefony.
                      Albo sypać jak leci 5-6 gramów na litr, to bezpieczna ilość.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #12
                        Sypie jak napisał Jarek, około 3 g na butelkę. Do pszenicy i Grodziskiego 4g
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X