Witam, mój pierwszy post na forum.
Mam problem z gazem w butelkach bo przy otwieraniu kapsle strzelają, a piana leje się tak szybko że od razu muszę przelewać do kufla. Piwo które robiłem to dark ale od coopers`a a zamiast cukru użyłem glukozy. Do pierwszej fermentacji dodałem 1kg a do butelek dałem po 3,5 grama na 0,5 litra.
I teraz pytanie co mogło spowodować tak mocne nagazowanie że wyszła mi armata piwna pomimo że piwo stało 3,5 tygodnia w piwnicy w temperaturze około 7 stopni, czy to przez glukozę, czy może coś innego?
Ps: zdjęcia z produkcji

Mam problem z gazem w butelkach bo przy otwieraniu kapsle strzelają, a piana leje się tak szybko że od razu muszę przelewać do kufla. Piwo które robiłem to dark ale od coopers`a a zamiast cukru użyłem glukozy. Do pierwszej fermentacji dodałem 1kg a do butelek dałem po 3,5 grama na 0,5 litra.
I teraz pytanie co mogło spowodować tak mocne nagazowanie że wyszła mi armata piwna pomimo że piwo stało 3,5 tygodnia w piwnicy w temperaturze około 7 stopni, czy to przez glukozę, czy może coś innego?

Ps: zdjęcia z produkcji

Comment