Witam, mój pierwszy post na forum.
Mam problem z gazem w butelkach bo przy otwieraniu kapsle strzelają, a piana leje się tak szybko że od razu muszę przelewać do kufla. Piwo które robiłem to dark ale od coopers`a a zamiast cukru użyłem glukozy. Do pierwszej fermentacji dodałem 1kg a do butelek dałem po 3,5 grama na 0,5 litra.
I teraz pytanie co mogło spowodować tak mocne nagazowanie że wyszła mi armata piwna pomimo że piwo stało 3,5 tygodnia w piwnicy w temperaturze około 7 stopni, czy to przez glukozę, czy może coś innego?![Confused](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/confused.gif)
Ps: zdjęcia z produkcji
![Cool](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/cool.gif)
Mam problem z gazem w butelkach bo przy otwieraniu kapsle strzelają, a piana leje się tak szybko że od razu muszę przelewać do kufla. Piwo które robiłem to dark ale od coopers`a a zamiast cukru użyłem glukozy. Do pierwszej fermentacji dodałem 1kg a do butelek dałem po 3,5 grama na 0,5 litra.
I teraz pytanie co mogło spowodować tak mocne nagazowanie że wyszła mi armata piwna pomimo że piwo stało 3,5 tygodnia w piwnicy w temperaturze około 7 stopni, czy to przez glukozę, czy może coś innego?
![Confused](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/confused.gif)
Ps: zdjęcia z produkcji
![Morda](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/biggrin.gif)
Comment