Problem z "chmielinami"?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polsyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 26

Problem z "chmielinami"?

Jestem właśnie po pierwszej skończonej warce, lecz mam problem. Do chmielenia użyłem pończony i siateczki. Po nachmieleniu zauważyłem dużo farfocli (to chyba chmieliny). Całość przelałem do fermentatora i planuje zostawić na noc na balonie w celu schłodzenia. Gdzieś czytałem, że nawet chmieliny nie powinny zostawać na długo w kontakcie z gorącą brzeczką i teraz mam problem, bo nie wiem czy nic mojemu dziewiczemu piwu się nie stanie. Czy wie ktoś czy powinienem zostawić i nic nie robić czy może jak najszybciej przecedzić, zdekanować czy coś innego aby pozbyć się "farfocli"?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

To przełom białkowy. Wiesz co to przełom?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• polsyn
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 26

Jeszcze nie wiem, ale zaraz poczytam i się dowiem

p.s mam nadzieje, że nic złego ;p
      Ostatnia zmiana dokonana przez polsyn; 2013-09-10, 18:30.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
        Przełom, Koziołek
        darekd
        Koźlak z Białowieży:

https://browarprzelom.pl/

Alk. 6,1%

Niestety nie podali zaw. ekstr.

Aromat - słodowy, po otwarciu karmel z czekoladą, po przelaniu do szkła ciastka kakaowe przechodzące w razowy chleb/pumpernikiel
        Piana - średnia, takaż...
        2024-11-19, 22:50
      • heckler
        Czechy, Radíkovice, Radíkovice 12, Pivovar na Statku
        heckler
        Radikovice to mała wioska położona na zachód od Hradca Kralove. We wiosce krzyżują się ścieżki rowerowe, a jedna z nich prowadzi do miejscowości Hrádek u Nechanic, gdzie można podziwiać ładny zameczek. Wiadomo, że jak są rowerzyści, to na szlakach musi być jakiś wodopój, ot taka...
        2023-08-25, 06:29
      • HaJni
        Problem z wymianą
        HaJni
        Rzadko kiedy wymieniam się podstawkami, ale miałem kilka kompletów nowej serii żubra, wieść poszła i kilka osób się do mnie odezwało. Jeden komplet bez problemów dotarł do Warszawy. Dwa kolejne wysłałem, jak zawsze poleconym, 9 września: jeden do Poznania, drugi do Warszawy. Ten pierwszy...
        2020-10-14, 17:40
      • e-prezes
        Problem z wyświetlaniem strony b.biz
        e-prezes
        Odkąd zmieniłem lapka na nowszego myślałem, że to nie wróci... Na XP mogło się zdarzyć, ale teraz jest podobnie na Win10. B.biz wyświetla się jako niezabezpieczona WWW i tak się odpalała cały czas - z ostrzeżeniem, ale ostatnio i na smarcie i na lapku nie idzie odpalić. Pomogło wyczyszczenie...
        2020-07-21, 21:39
      • krzysztoft
        Problem z piwem pszenicznym (błędny odczyt Blg)
        krzysztoft
        Opiszę pokrótce mój problem. Postanowiłem uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów od browamatora. Kupiłem jeden z gotowych zestawów, który składał się z 5.1 kg pszenicznego ekstraktu słodowego + chmiel, gdzie po uwarzeniu miałem otrzymać brzeczkę BLG 19. No i tutaj zaczyna się problem,...
        2019-06-07, 18:52
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...