Problem z "chmielinami"?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polsyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 26

    Problem z "chmielinami"?

    Jestem właśnie po pierwszej skończonej warce, lecz mam problem. Do chmielenia użyłem pończony i siateczki. Po nachmieleniu zauważyłem dużo farfocli (to chyba chmieliny). Całość przelałem do fermentatora i planuje zostawić na noc na balonie w celu schłodzenia. Gdzieś czytałem, że nawet chmieliny nie powinny zostawać na długo w kontakcie z gorącą brzeczką i teraz mam problem, bo nie wiem czy nic mojemu dziewiczemu piwu się nie stanie. Czy wie ktoś czy powinienem zostawić i nic nie robić czy może jak najszybciej przecedzić, zdekanować czy coś innego aby pozbyć się "farfocli"?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    To przełom białkowy. Wiesz co to przełom?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • polsyn
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 26

      #3
      Jeszcze nie wiem, ale zaraz poczytam i się dowiem

      p.s mam nadzieje, że nic złego ;p
      Last edited by polsyn; 2013-09-10, 18:30.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X