"Dopomarańczowienie" Wita ;)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukasz120222
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.08
    • 39

    "Dopomarańczowienie" Wita ;)

    Witam serdecznie
    Niedawno warzyłem swojego pierwszego Wita. Niestety nie posiadałem gorzkiej skórki pomarańczy Curacao i dodawałem skórkę ze świeżej pomarańczy. W recepturze pana Piotra Wypycha znalezionej na piwo.org też nie ma Curacao a jest sama świeża skórka więc pomyślałem że wyjedzie fajny Wit W przepisie była mowa o 135 gramach skórki, ja nie posiadam tak dokładnej wagi więc starłem skórkę z 3 pomarańczy. Okazuje się że 135 g to mniej więcej skórka z 7-8 pomarańczy. Moje pytanie brzmi: czy można jeszcze wita "dopomarańczowić" ?

    Wit właśnie leży na cichej w weekend chce go zabutelkować. Chciałbym obrać skórkę z 4 sparzonych pomarańczy, wrzucić ją do muślinowego woreczka i gotować we wrzątku jakieś 5 min, następnie całość schłodzić do 20 C i dolać na ostatnie 3 dni cichej. Czy ktoś z forumowiczów próbował takiego "myku"? Czy 5 min gotowania wystarczy żeby wszystko co nie dobre zginęło na skórce? Czy jest jednak zbyt duże prawdopodobieństwo złapania zakażenia? Chmieli się na zimno na aromat więc może i to dałoby dobre efekty
  • Mystery
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 6

    #2
    Witaj,
    Ja spokojnie dodałbym. 5 minut w zupełności wystarczy
    Na Twoim miejscu cichą wydłużyłbym jeszcze z 2 dni, żeby piwo dobrze załapało smak ze skórki. Twoje zdrowie

    Comment

    Przetwarzanie...
    X