Witam
Kolejna warka i smak jakiś nie ten :/
Mam problem z utrzymaniem temperatury podczas zacierania na kuchence gazowej (na palniki uruchomione). Podgrzewam całość w garnku emaliowanym, wody mam jakieś 15l na 4kg słodu. Całość mieszam i mieszam i gdy termometr (http://browamator.pl/szczegoly.php?g...przedm=2330467) pokaże zadaną temperaturę to przestaję mieszać. I tu jest problem bo po chwili jakiś bąbel cieplny gdzieś się uwolni i pokazuje +3 stopnie, zamieszam to pokazuje -3 stopni. Odchylenia są całkiem spore. Jak już jakimś trafem uda się ustalić temperaturę w całym zacierze to w przypadku gdy np mam trzymać 60minut w temperaturze dajmy na to 62 stopni to po 20minutach młóto na dnie ma temperaturę 64 stopni, zaś przy powierzchni gdzie nie ma części stałych jest jakieś 57. Generalnie nie potrafię tak zrobić, żeby sondując po całym garnku mieć w miarę taką samą temperaturę.
Co robię źle? Też tak macie ? Jak sobie z tym poradzić?
(termometr dobry, w szklance wody w temperaturze pokojowej pokazuje wszędzie taką samą temperaturę)
Kolejna warka i smak jakiś nie ten :/
Mam problem z utrzymaniem temperatury podczas zacierania na kuchence gazowej (na palniki uruchomione). Podgrzewam całość w garnku emaliowanym, wody mam jakieś 15l na 4kg słodu. Całość mieszam i mieszam i gdy termometr (http://browamator.pl/szczegoly.php?g...przedm=2330467) pokaże zadaną temperaturę to przestaję mieszać. I tu jest problem bo po chwili jakiś bąbel cieplny gdzieś się uwolni i pokazuje +3 stopnie, zamieszam to pokazuje -3 stopni. Odchylenia są całkiem spore. Jak już jakimś trafem uda się ustalić temperaturę w całym zacierze to w przypadku gdy np mam trzymać 60minut w temperaturze dajmy na to 62 stopni to po 20minutach młóto na dnie ma temperaturę 64 stopni, zaś przy powierzchni gdzie nie ma części stałych jest jakieś 57. Generalnie nie potrafię tak zrobić, żeby sondując po całym garnku mieć w miarę taką samą temperaturę.
Co robię źle? Też tak macie ? Jak sobie z tym poradzić?
(termometr dobry, w szklance wody w temperaturze pokojowej pokazuje wszędzie taką samą temperaturę)
Comment